Foreldre spionerer på barna på Facebook

Halvparten av foreldrene i undersøkelsen sier hovedmotivasjonen for å være venn med barnet sitt på Facebook er «å følge med på hva barnet driver med». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Halvparten av foreldrene i undersøkelsen sier hovedmotivasjonen for å være venn med barnet sitt på Facebook er «å følge med på hva barnet driver med». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Åtte av ti foreldre som er på Facebook, er venn med sine egne barn. Halvparten av foreldrene er det for å følge med på hva barna driver med, ifølge en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt to millioner personer som er bosatt i Norge, bruker det sosiale nettsamfunnet Facebook.

Undersøkelsen som Norstat har gjennomført for Du bestemmer-prosjektet i regi av Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanningen, viser at tre av fire foreldre i Norge har egen Facebook-profil.

Av disse oppgir åtte av ti at de er venn med barna sine på Facebook. Halvparten av foreldrene sier at hovedmotivasjonen for å være venn med barnet sitt, er «å følge med på hva barnet driver med». Halvparten av foreldrene som ikke har barnet som venn på Facebook, oppgir barnets rett til privatliv som hovedgrunn.

– Det er barnet som må bestemme om de vil være venn med foreldrene sine, og ikke omvendt. Vennskap på nett skal være frivillig. Generelt mener jeg at hvis du er sjef, overordnet eller forelder, skal du trå litt varsomt. Det kan være vanskelig å si nei dersom man blir spurt om å være venn, og vennskapet vil i så fall kunne oppfattes som overvåking, sier prosjektets leder Kari Laumann.

Hun mener foreldre fint kan ta aktivt del i barnas nettaktivitet uten å være Facebook-venn med dem. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden