Tok ut 30 mill. fra Lyn

Atle Brynestads CG Holding fikk overført nærmere 30 millioner kroner som konsernbidrag til eieren etter salget av John Obi Mikel. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.
Atle Brynestads CG Holding fikk overført nærmere 30 millioner kroner som konsernbidrag til eieren etter salget av John Obi Mikel. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.

Skatt Øst mener Atle Brynestad tok ut ulovlig mye i konsernbidrag fra den konkursrammede fotballklubben Lyn i 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(DN.no) Etter å ha levert store underskudd i årene før fikk Lyn et overskudd før skatt på 28,5 millioner kroner. Årsaken var salget av John Obi Mikel.

Men i stedet for at pengene gikk inn i klubbkassen, ble nærmere 30 millioner kroner overført som konsernbidrag til eieren, Atle Brynestads CG Holding, skriver DN.

Skatt Øst har hatt et omfattende bokettersyn i hele CG Holding-systemet, og mener at konsernbidraget var langt større enn loven tillater.

Lyn gikk konkurs i desember i fjor.

Les mer om Børs & Marked hos DN.no

- Spikeren i kista

- Konsernbidraget i 2006 førte sannsynligvis til at Lyn fikk enda større økonomiske problemer enn selskapet hadde allerede, og dette kan være én av flere faktorer som førte til at det ble spikeren i kista for Lyn, sier bostyrer Erling Opdal i advokatfirmaet Ræder om konsernbidraget til DN.

- Det eneste jeg kjenner til er at i de ti årene som CG Holding var eier av Lyn as, så ble det totalt tilført cirka 150 millioner kroner til Lyns fotballvirksomhet, skriver Atle Brynestad skriver i en epost til DN.

Ifølge Skatt Øst var konsernbidraget for 2006 som gikk fra Lyn til CG Holding minst syv millioner kroner for høyt.

Dessuten har Skattemyndighetene ikke fått dokumentasjon på at konsernbidraget var behandlet på generalforsamling i Lyn.

Skatt Øst mener derfor at Lyn ikke kan kreve skattefradrag for konsernbidraget, mener Skatt Øst.

Det kan bli aktuelt å ilegge Lyn en tilleggsskatt på inntil 30 prosent, noe som kan bety en ekstra skatteregning for Lyn på rundt ti millioner kroner for året 2006.

Bostyreren sier at en slik regning kan bli vanskelig for Lyn-boet å betale.

Avviser tapping

- Dersom boet skulle få et slikt skattekrav, må vi vurdere om det kan være grunnlag for å rette dette videre mot enkeltpersoner og CG Holding, sier Opdal til DN, og understreker samtidig at han først vil ta stilling til dette dersom det kommer et krav fra Skatt Øst.

CG Holding ble slått konkurs i sommer, og i boet er det så langt meldt krav på 1,5 milliarder kroner. Verdiene i boet vil trolig ligge på mellom én og to millioner kroner, slik at det ikke nødvendigvis er så mye å hente der.

Daværende finansdirektør i CG Holding, Christian Butenschøn avviser at CG Holding har tappet Lyn for verdier.

- Det er utvilsomt at CG Holding har tilført betydelige beløp til Lyn, sier Butenschøn til DN.

Han avviser at konsernbidraget bidro til klubbens konkurs.

Erik Langerud, som overtok som daglig leder i Lyn i mai 2007, mener konsern-bidraget for 2006 ikke fikk noen praktiske konsekvenser for driften av klubben.

Les flere saker fra DN.no: Alexander Vik vil lage vin i verdensklasse

Røkke betaler 25 mill. for flystripe

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden