- Brukte boliger er for billige

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Dermed lønner det seg ikke å bygge nye familieboliger - noe som vil presse opp prisene, sier sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boliogprisutvikling eneboliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Det er oppgang i igangsetting av stort sett alle typer bygg, viser byggearealstatisikk som legges frem av Statistisk sentralbyrå idag.

- Men byggingen av normale familieboliger er fortsatt for lav, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

Veksten i boligbygg var på over 70.000 kvadratmeter mer sammenlignet med 3. kvartal i fjor, og skyldes flere igangsatte rekkehus, blokkleiligheter og bofellesskap, som økte med til sammen 83 000 kvadratmeter.

Men igangsatt bruksareal i eneboliger gikk derimot ned med 12 000 kvadratmeter, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Vil drive prisene opp

- Selv om det er mange regionale forhold som spiller inn, er nok hovedforklaringen ganske enkel. Brukte boliger er for billige, i hvert fall der det er tomter å ta av, til at det lønner seg å bygge nye eneboliger og tomannsboliger, sier Andreassen.

Han mener derfor at prisbildet blir ganske enkelt:

- Fysisk mangel på fornuftige familieboliger vil drive prisen på disse opp, og mangelen på familieboliger i årene som kommer vil bare forsterkes i årene fremover, mener Andreassen.

Han peker på at det er mangel på tomter i Oslo og nærliggende kommuner.

Ifølge Andreassen vil de samlede lave boliginvesteringene i Norge før til at boligprisene stiger noe raskere enn inntekten i husholdningene.

- Min prognose er at inntektene i husholdningen vil stige rundt fire prosent, og at boligprisene skal opp rundt seks prosent, sier Andreassen.

Mangelen på familieboliger vil bidra til at de stiger mer enn andre boligtyper, tror sjeføkonomen.

- Gir opp boligdrømmen

Andreassen mener det er et alternativ til prismekanismen:

- Myndighetene kan jobbe for å frigjøre flere tomter og i siste instans subsidiere boligbyggingen. Dessverre er det ingen politikere jeg vet om, som er opptatt av å få ned prisen på nybygde boliger. Derimot er det svært mange som har ønsker som innebærer økte boligkostnader for småbarnsfamilier, sier Andreassen.

- Men det kan jo hende at folk avfinner seg med at de må leve i leiligheter hele livet, eller at folk flytter ut av byene fremfor å by opp prisene på eksisterende boligmasse.

- Vil hamre verdiene ned

- Det store løftet i næringseiendom fortsetter, konstaterer Andreassen.

I 3. kvartal i år ble det satt i gang bygging av 888 000 kvadratmeter bruksareal til annet enn bolig. Dette er 172 000 kvadratmeter mer enn i 3. kvartal i fjor, ifølge SSB

Igangsatt bruksareal til næringsbygg gikk opp med 24 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Oppgangen skyldes i hovedsak økning innenfor industri- og lagerbygg. 3. kvartal i fjor hadde imidlertid de laveste tallene på mer enn 10 år.

Industribygg økte med 100 000 kvadratmeter.

Det ble i 3. kvartal påbegynt bygging av 254 000 kvadratmeter bruksareal til industri- og lagerbygg. Dette er 98 000 kvadratmeter mer enn i samme periode i fjor, tilsvarende en økning på 62 prosent. I 3. kvartal 2009 ble det imidlertid registrert igangsatt færre industri- og lagerbygg enn samme kvartal de foregående fire år.

- Overskuddet av kontoreiendommer vil hamre verdiene ned. Brukte kontoreiendommer er for dyre i forhold til nye miljøeffektive bygg. Derfor bygges det her for mye, sier Andreassen.

Les også:

Rekkehus gikk 50 prosent prosent over antydning

Vi har aldri før brukt mer på boligkjøp

Kan presses til gigantsalg av eiendom

Bygges flere boliger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden