Billig juleribbe blir hundemat

Billig ribbe ender opp i hundeskålen. Foto: Scanpix
Billig ribbe ender opp i hundeskålen. Foto: Scanpix

Prisen på førsteklasses svineribbe er nå dumpet så lavt at kunder bruker den til hundemat i stedet for å sette den på julebordet. I Bondelaget er de betenkt over utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med betydelig tap selger mange av matvarekjedene i disse dager juleribbe til priser helt ned til 14,90 kroner per kilo, skriver Aftenposten.no.

Prisen, som bare utgjør halvparten av det grisebøndene får når de leverer dyr til slakt, er så lav at hundeeiere i Finnmark hamstrer hundrevis av kilo for å bruke ribben som fôr til dyrene sine.

– De som har hunder her oppe, kjøper inn hundrevis av kilo og porsjonerer det ut til hundene. Jeg har selv kjøpt kilovis til mine hunder, og har et stort lager i fryseren, sier en kunde i Vadsø til avisen.

– Morsomt

Priskrigen på ribbe er nå så hard at kjedene selger med tap i håp om at kundene skal fylle handlevognen med andre varer på samme tid.

– Det er jo morsomt at juleribben nå er blitt så billig at festmaten vår blir hundefôr, sier driftsleder Runar Eriksen i Coop Finnmark.

Lederen i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, synes derimot ikke det er morsomt at norsk juleribbe blir dumpet på markedet og brukt som hundemat.

– Det koster å få til en skikkelig svineribbe, men kampen kjedene imellom gjør at de har priser som ikke er reelle i det hele tatt. Det liker ikke en matprodusent som er stolt over det han leverer. Da bør maten også bli satt skikkelig pris på, sier Bjørke til NTB.

Bønder reagerer

I bondeorganisasjonen er man redd for signalene som sendes til forbrukeren når mat av høy kvalitet selges til dumpingpriser.

– Jeg tror nok at bønder flest reagerer på at maten de produserer, skal bli så lite verdsatt. Det er et paradoks at det i den tiden det er mest etterspørsel etter juleribbe, så skal det være pris og ikke kvalitet en skal konkurrere på, sier bondelagslederen.

Ifølge jordbruksavtalen får norske grisebønder 29,51 kroner for hver kilo gris som leveres til slakt hos Nortura.

At ribba, etter bearbeiding, pakking og frakt, ender ute i butikkene til en pris inkludert moms på halvparten, betyr at kjedene tar et vesentlig tap.

– Vi taper isolert sett på hver kilo med ribbe, men vi regner med at kundene kjøper noe annet samtidig. På den måten gir tilbudet oss gevinst, sier Runar Eriksen i Coop.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden