Her er de billige aksjene

Kristian Falnes (foto: Scanpix)
Kristian Falnes (foto: Scanpix)

I alle fall de aksjene Skagenfondene mener er billige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skagenfondene er fornøyd med tredjekvartalstallene, og ser nå fornyet optimisme i aksjemarkedene.

- Etter at resultatforbedringene tidligere i stor utstrekning har kommet fra kostnadskutt og mer effektiv drift, ser vi nå spirende tegn på at også økt omsetning bidrar på regnskapets bunnlinje, skriver Skagen i en fersk markedsrapport.

Skagen peker på at de økonomiske nøkkeltallene fra USA har vært svake siden i sommer, og at amerikanerne fortsetter å holde hardt på lommeboken.

Gjeninnhentingen i den amerikanske økonomien lar vente på seg, og den amerikanske sentralbanken Fed annonserte for to uker siden nok en runde med massive statsobligasjonskjøp, for å få hjulene til å rulle raskere.

Driver investorene over i aksjer
Mange frykter at gigantkjøpene vil være inflasjonsdrivende, som på sikt vil sende investorene fra obligasjoner og over i aksjer.

Les også: - Nå kommer «crack-up boomen»

Det gir muligheter, mener Skagenfondene:

- Allerede ved de nåværende kursnivåene er aksjer ytterst attraktivt verdsatt sammenlignet med obligasjoner. Slik sett er det en historisk sjeldenhet at man i de fleste land nå kan oppnå høyere direkteavkastning i form av utbytte som aksjeinvestor, enn man kan få i rente som obligasjonsinvestor, skriver Skagen.

Billige Bill
Da gjelder det bare å være god på aksjeplukkingen.

Skagenfondet Skagen Globale har nå kjøpt seg inn i Microsoft, etter en lang periode med svak kursutvikling. Fondet kjøpte seg inn til en pris tilsvarende ti ganger forventet årsresultat.

- I motsetning til de skyhøye forventingene som lå innbakt i Microsoft-kursen på slutten av 1990-tallet er disse i dag, per definisjon, ikke eksisterende. Det bør kunne borge for positive overraskelser fremover, skriver Skagenfondene i sin markedsrapport.

- Betaler ingenting
Skagen mener også at det er betydelige vekstmuligheter innenfor nettbasert software og applikasjoner rettet mot bedriftsmarkedet

- Som vi etter vårt skjønn ikke betaler noe for. Ved fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal fikk vi bekreftet vår hypotese om at markedets forventninger til fremtidig resultatutvikling for Microsoft er alt for pessimistiske, skriver Skagen.

En mindre nykommer i porteføljen fra den amerikanske softwareverden er Oracle.

- Selskapet har mange av de samme karakteristikaene som Microsoft; Sterk balanse, gode markedsposisjoner og undervurderte vekstutsikter, heter det i rapporten.

Attraktivt i Petrobras
Innenfor energi har Skagen kjøpt seg inn igjen i det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras, som de solgte seg helt ut av ifjor.

- Med pengene fra kapitalutvidelsen i boks, og usikkerheten rundt denne borte, syntes vi igjen Petrobras var attraktivt priset i forhold til inntjening, resursgrunnlag og vekstmuligheter. Valget i Brasil er nå overstått, og det er grunn til å vente at investorene igjen fokuserer på Petrobras sine fundamentale verdier og ikke de omkringliggende usikkerhetsfaktorene, skriver Skagen.

Telenor-selskap inn
Innen telekommunikasjon har Skagen Global tatt inn russiske Vimpelcom. Usikkerhet knyttet til et mulig oppkjøp av Wind Telecom har ført til at selskapet har fått hard medfart i aksjemarkedet, og Skagen mener at aksjen er lavt priset i forhold til løpende inntjening.

- Sannsynligheten for at aksjemarkedet overreagerer med sin frykt for en verdiødeleggende transaksjon med Wind Telecom er etter vår mening stor, heter det.

Skagen har også kjøpt seg videre opp i en annen av Telenors utenlandske mobildøtre, nemlig thailandske DTAC.

- Vi er rimelig sikre på at det er i Thailands interesse å få bygget ut et skikkelig 3G mobilnett, og at DTAC er en opplagt kandidat til å ta del i den påfølgende markedsveksten. Og langsiktige som vi er, har vi tid til å vente på noe godt.

Skagen Global har også kjøpt seg opp i sør-koreanske Hyundai Motor, Norsk Hydro, Heidelberg Cement, Kazmunaigas Exploration, Toyota Industries og Roche.

Les også:

- USA senker dollaren

- Slutten på et 30 år langt bullmarked

- Sterk økonomi i USA er bra for alle

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden