Borestans på Gullfaks

Gullfaks C. Foto: Øyvind Hagen / Statoil
Gullfaks C. Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Etter et møte med Petroleumstilsynet onsdag stanser Statoil boreoperasjonene på Gullfaks-feltet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal dobbeltsjekke at de pågående bore- og brønnoperasjonene er i henhold til Statoils prosedyrer og de kortsiktige tiltakene som ble identifisert i vår interne granskingsrapport etter en hendelse i mai, sier Statoils direktør for boring og brønn, Geir Slora.

Tilsynet avgjør oppstart

Det er riktignok ikke opp til selskapet å bestemme når boringen kan komme i gang igjen.

– Statoil må komme til Petroleumstilsynet og presentere videre bore- og brønnaktivitet på Gullfaks A, B og C i et sikkerhetsmessig perspektiv som vi er tilfreds med før de kan starte opp igjen boreaktiviteten på feltet, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til DN.no.

Hendelsen Slora refererer til var et såkalt «brønnspark», en gassutblåsning som oppsto etter at det ble problemer med boring av en brønn. Produksjonen på Gullfaks C måtte stenge i to måneder, noe som kostet Statoil drøyt en milliard kroner i tapte inntekter.

– Stort risikopotensial

Den interne rapporten konkluderte med at mangelfull planlegging, risikovurdering og kompetanse kunne ført til en alvorlig ulykke.

– Det var en alvorlig hendelse med et stort risikopotensial, sa konserndirektør for undersøkelse og produksjon, Øystein Michelsen, før helgen.

Selskapet sier de skal endre rutinene for å redusere risikoen knyttet til boring av oljebrønner. Selv om bore- og brønnoperasjonene nå stanses, fortsetter produksjonen på Gullfaks og de tilhørende feltene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden