G20-møtet viktig test for globalt samarbeid

G20-møtet innledes i Seoul torsdag. Temperaturen er høy foran møtet, og samholdet mellom landene ser ut til å slå sprekker (foto: Scanpix).
G20-møtet innledes i Seoul torsdag. Temperaturen er høy foran møtet, og samholdet mellom landene ser ut til å slå sprekker (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valuta- og handelskrig kan bli resultatet dersom ikke G20-lederne samler seg om å bedre balansen i verdensøkonomien. Temperaturen er høy foran møtet i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om G20

Består av de 20 største økonomiene i verden. Dette inkluderer EU, selv om flere medlemsstater også har individuelt medlemskap.

De 20 medlemmene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, USA og EU – representert ved formannskapslandet og Den europeiske sentralbanken. I tillegg er Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken representert på møtene.

Til sammen representerer medlemmene 85–90 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), 80 prosent av verdens utenrikshandel og to tredeler av verdens befolkning.

G20 ble dannet i 1999 som en reaksjon på finanskrisen i Asia.

Siden finanskrisen 2008 har G20 holdt halvårige møter for landenes stats- og regjeringssjefer. G20 har i praksis overtatt G8-landenes tidligere rolle.

Fikk avgjørende betydning da medlemmene i 2008 og 2009 ble enige om å koordinere bruken av statlige midler for å hindre en fullstendig økonomisk kollaps i verden.

Er det oppstått splittelse mellom landene om valuta- og handelspolitikken, som ventes å dominere toppmøtet i Seol torsdag og fredag.

(Kilde: Ritzau) (©NTB)

Da økonomikrisen eksploderte for to år siden, sto de mektige G20-lederne samlet. Men nå ser samholdet ut til å slå sprekker. Vert for G20-møtet i Seoul denne uka, Sør-Koreas president Lee Myung-Bak, advarer mot at hvert land tviholder på sine egne interesser.

Les: Valuta for alle pengene når G20 møtes

Det vil føre til proteksjonisme og gi verdensøkonomien store problemer, ifølge Lee. Også Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes indiske kollega Manmohan Singh advarer mot proteksjonisme.

Les: Frykter nye valutakrig

Viktig test

Seoul-møtet blir derfor en viktig test på om G20 fortsatt vil være effektivt og det viktigste forumet for globalt økonomisk samarbeid. Dersom ikke G20-lederne klarer å dempe spenningene, kan det føre til økt bekymring for at det globale samarbeidet blir ofret for nasjonale prioriteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og frontene foran samtalene i Seoul torsdag og fredag er svært harde. Under et 14 timer langt forberedende møte mellom finansministrene tirsdag ble temperaturen så høy at man måtte åpne dørene for å slippe inn oksygen og kjøle ned følelsene.

Les: Handelskrig truer dersom G20 mislykkes

«Alle mot alle»

Ifølge den danske økonomiprofessoren Jesper Ragvid er det nå «alle mot alle». Han er ikke i tvil om at landene setter alt inn på å bevare egne arbeidsplasser, og at en valuta- og handelskonflikt kan bli resultatet, skriver Ritzau.

Kina har lenge vært skyteskive for de andre G20-landene på grunn av landets svært lave valutakurs, noe som gir eksportindustrien et kraftig fortrinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har gitt Kina et gigantisk handelsoverskudd. Mens USA på sin side sliter med et enormt handelsunderskudd.

USA-kritikk

USA er blant de sterkeste kritikerne av Kinas valutapolitikk. Men USA blir nå selv møtt med kraftig kritikk etter sentralbankens beslutning om å tilføre økonomien 600 milliarder dollar ved å kjøpe tilbake amerikanske statsobligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Kina oppjuster valutakursen etter G20-møte

Målet med stimuleringspakken er å sette fart i USAs økonomi. Men tiltaket har ført til bekymring om at dollarkursen er på vei ned, noe som vil føre til sterkere kurs i andre land.

Tyskland har vært uvanlig krass i kritikken av stimuleringspakken fra Den amerikanske sentralbanken og hevder at USA nå benytter seg av samme taktikk som Kina.

Dropper grense

Og Kina griper sjansen til å hive seg på for å få oppmerksomhet bort fra egen valutapolitikk. Det statlige kinesiske nyhetsbyrået skriver at milliardene fra USA kan destabilisere verdensøkonomien.

I forkant av Seoul-møtet foreslo USAs finansminister Timothy Geithner å sette en grense på 4 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) for hvor stort underskudd eller overskudd et land kan ha på budsjettet. Men forslaget møtte kraftig motstand fra blant andre Kina og Tyskland, og Geithner har allerede droppet en tallfestet grense.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvannet avtale

Forrige G20-møte i Toronto kom det lite ut av. Og verdens mektigste stats- og regjeringssjefer kommer heller ikke denne gangen til å bli enige om retningslinjer for en bedre handelsbalanse.

Det beste man ligger an til å oppnå i Seoul, ifølge sørkoreanske tjenestemenn, er en utvannet avtale om å be Det internasjonale pengefondet (IMF) om å lage retningslinjer for å minske ubalansen i verdensøkonomien. (©NTB)