Talleraas: – Helvete var løs da navnene kom ut

Da navnene på hvem som var mistenkt for å ha jukset til seg stortingspensjon kom ut, var helvete løs, forklarte Anders Talleraas (til venstre) i retten onsdag. Han er den første av de to tiltalte som forklarer seg for retten. Foto: Berit Roald (Scanpix)
Da navnene på hvem som var mistenkt for å ha jukset til seg stortingspensjon kom ut, var helvete løs, forklarte Anders Talleraas (til venstre) i retten onsdag. Han er den første av de to tiltalte som forklarer seg for retten. Foto: Berit Roald (Scanpix)

Da navnene på hvem som var mistenkt for å ha jukset til seg stortingspensjon kom ut, var helvete løs, forklarte Anders Talleraas (H) i retten onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om pensjonssaken

* Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.

* Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.

* Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).

* Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger.

* Rettssaken startet tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.

Magnus Stangeland (69):

* Fra Austevoll i Hordaland.

* Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.

* Styreformann og aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.

* Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.

* Nekter straffskyld.

Anders Talleraas (64):

* Fra Brattvær i Møre og Romsdal.

* Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.

* Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.

* Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.

* Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.

* Nekter straffskyld. (©NTB)

Tidligere parlamentarisk leder Anders Talleraas i Høyre er den første av de to tiltalte som forklarer seg for retten. Han sa onsdag morgen at de drøyt to årene som har gått siden det ble kjent at han var én av de seks som var mistenkt for å ha fått utbetalt urettmessig pensjon fra Stortinget, har vært tunge. Talleraas føler seg forhåndsdømt i mediene.

– Da navnene på de seks som skulle ha fått urettmessig pensjon kom ut, var helvete løs. Det har vært et voldsomt trykk siden, sa Talleraas.

Oslo tingrett skal bruke hele dagen på å høre forklaringene til de to tiltalte. De framholder at de undersøkte på forhånd hvilke regler som gjaldt for innrapportering av inntekt og hva som skulle regnes med i inntektsbegrepet. Begge sier de fikk klar beskjed om at det bare var fast og sikker inntekt som skulle med. Sporadisk inntekt, som styrehonorarer, møtegodtgjørelser og verdien av fri bil, skulle ikke regnes med, følge Talleraas.

– Jeg fikk i samtaler med sekretæren for pensjonsstyret et helt klart inntrykk av at styrehonorarer ikke skulle tas med. Dette var en type usikker og tilfeldig inntekt som ikke var omfattet av inntektsbegrensningen, sa Talleraas. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden