Statoil selger vindparkene

SATSER TIL HAVS: Statoils vindkraftsatsing begrenses nå til en vindmølle, mens all landbasert vind skal selges. Den flytende vindmøllen Hywind skal nå videreutvikles slik at den kan konkurrere på pris med bunnfaste turbiner til havs. Foto: Øyvind Hagen (Statoil)
SATSER TIL HAVS: Statoils vindkraftsatsing begrenses nå til en vindmølle, mens all landbasert vind skal selges. Den flytende vindmøllen Hywind skal nå videreutvikles slik at den kan konkurrere på pris med bunnfaste turbiner til havs. Foto: Øyvind Hagen (Statoil)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil heller satse på flytende havvindmøller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange i vindkraftbransjen har ventet på beskjeden om at Statoil dropper landbasert vindkraft for godt.

Den siste tiden har selskapet solgt vindprosjekter på totalt 240 megawatt (MW) på land i Norge: Les saken her

Selskapet sier at de heller vil satse på å videreutvikle teknologien for havvindmøller.

Selger alle sine vindparker

– Vi er midt inne i den prosessen nå. Vi har vi ikke bestemt oss. Vi må se på mulighetene. Vi har en liten portefølje på land. Det er viktig at prosjektene får riktige partnere framover, sier Anne Strømmen Lycke, direktør for vindkraft i Statoil, til Teknisk Ukeblad.

– Vil Statoil etter hvert ikke ha noe vindkraft på land i Norge?

– Mest sannsynlig vil vi på sikt ikke ha noe vindkraft igjen. Men vi lurer på å gjøre Lutelandet i Sogn og Fjordane til et testområde for ny teknologi. Vi vurderer også å beholde Havøygavlen i Finnmark en god stund, fordi den er den eneste parken vi har i drift. Vi ønsker å fokusere der vi har et konkurransefortrinn. Det er mange dyktige aktører på land som kan ta like godt vare på disse prosjektene som oss, sier Lycke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet fortsetter med å bygge bunnfaste havvindmøller på Sheringham Shoal og Doggerbanken.

Les også: – Britisk vindstøtte viktig

Forventer kritikk

DROPPER VIND: Statoil vil selge alle planlagte vindkraftprosjekter på land i Norge for å satse i havet. – Mest sannsynlig vil vi på sikt ikke ha noe vindkraft igjen. Men vi lurer på å gjøre Lutelandet i Sogn og Fjordane til et testområde for ny teknologi, sier vindkraftdirektør Anne Strømmen Lycke.

Hun er forberedt på kritikk mot at Statoil dropper vindkraft på land.

– Jeg tror det er viktig at Statoil bruker sine krefter der vi kan gjøre en forskjell, sier hun.

Se de 12 parkene og prosjektene som nå skal selges i faktaboksen til høyre i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Doggerbanken kan bli på 9000 MW

Bransjen reagerer negativt

– Det var synd, sier administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea til Teknisk Ukeblad.

Statoils konsernsjef Helge Lund har signalisert at selskapet ikke har fornybar energi som sitt kjerneområde. Inntil videre satser de likevel på den flytende havvindmøllen Hywind. Erfaringene har vært svært gode, ifølge selskapets vindkraftdirektør.

– Vi har et utrolig vellykket prøveår hvor Hywind har produsert 6 GWh, og stabiliteten er god. Vi regner teknologien som verifisiert. Nå vil vi verifisere at tilbudene om det å bygge flere like turbiner gir lavere priser. Vi tror også at vi kan ha en større turbin enn 2,3 megawatt. Man kan godt ha en fem-seks megawatt oppå der, sier Lycke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havvindmøllen kan flagge ut

Spørsmålet nå er om neste fase av den flytende havvindmøllen Hywind vil havne i Norge eller utlandet: Les saken her

USA er aktuelt, og Skottland viser tydelig interesse for å opprette testparken Hywind 2. Statoil vurderer det som en fordel å teste møllen nær potensielle markeder som Japan og USA. Fornybarforeningen Norwea er derfor bekymret for å miste Hywind til utlandet: Les saken her

Også Norsk Industri har engasjert seg i saken om å få beholde Hywind i Norge, for ikke å gå glipp av verdiskaping og arbeidsplasser: Les saken her

Avgjør Hywind i 2011

Dersom Statoil lykkes med å få ned kostnaden kan det åpne nye markeder, mener selskapets vindkraftdirektør. En flytende havvindmølle på 5-6 MW kan utgjøre en stor forskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, en kjempeforskjell. Nå vil vi i gang med en større park et eller annet sted. Når vi er ferdig med neste trinn er målet å være konkurransedyktige med bunnfast vind, sier Lycke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva vil det bety?

– Det betyr at det er mulig å åpne markedet for havvind i land som har dypere vann, som USA og Japan, Spania, Portugal, Frankrike og Sør-Korea.

– Bør man da teste Hywind nær disse markedene?

– Vi jobber med mange steder. Det som er spennende med Norge er at det er et veldig bra sted å utvikle teknologi. Enova støttet jo Hywind 1. Foreløpig er alt mulig. Vi har ikke bestemt oss og regner med å ha en beslutning mot slutten av 2011, sier Lycke.

Kan halvere kostnadene

Statoil understreker at de har et langsiktig mål om å gjøre havvindmøller uavhengige av statsstøtte, det vil si at man kan drive havvindparker uten subsidier. Selskapet tror det er mulig å halvere kostnadene for flytende havvind.

Den første Hywind har kostet 400 millioner kroner, 40 millioner av dette kommer fra Enova.

Den norske regjeringen har satt av noe penger til havenergi i neste års statsbudsjett. Blant annet går 10 millioner kroner til piloter og prototyper, 20 millioner til større demoprosjekter innen havenergi gjennom Enova og 55 millioner til umodne teknologier, også det gjennom Enova.

Les Statoils pressemelding