Meny

Nekter straffskyld for pensjonsbedrageri

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to tidligere stortingspolitikerne Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) nektet begge skyld for tiltalen om grovt uaktsomt bedrageri da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett tirsdag.
Fakta

Magnus Stangeland (69): Fra Austevoll i Hordaland.

Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.

Styreformann og aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.

Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.

Nekter straffskyld.

Anders Talleraas (64): Fra Brattvær i Møre og Romsdal.

Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.

Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.

Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.

Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.

Nekter straffskyld.

Begge er tiltalt for å ha mottatt urettmessige pensjonsutbetalinger som Økokrim og Riksadvokaten mener ble utbetalt fordi de to unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om inntekter som oversteg pensjonsbeløpet.

– Nei, svarte Talleraas på spørsmålet om han erkjente straffskyld.

– Erkjenner ikke straffskyld, svarte Stangeland.

Les også: Tre stortingsrepresentanter blir etterforsket

Saken

Saken stammer fra 2008 hvor riksrevisjonen skrev en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.

Her uttaler Stangeland og Talleraas seg før rettssaken starter

To av dem var Stangeland og Talleraas.

Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.

Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).

Les også: Tre stortingsrepresentanter blir etterforsket

Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter nå for straffskyld i saken.

For Talleraas dreier det seg om 2,7 millioner kroner som ble utbetalt i pensjon mens han også hadde inntekter fra styrehonorarer, mens Stangeland er tiltalt for å ha mottatt 536.000 kroner for mye.

Les også: Tiltale mot pensjonsrepresentanter for pensjonsjuks

Ved godt mot

Alvorstunge, men også med godt humør, tok de to tidligere stortingsrepresentantene sin plass i rettssalen i Oslo tingrett. Stangeland ga uttrykk for at han er ved godt mot, og at han både gruer seg til saken og gleder seg til å få det overstått.

– Jeg reiser hjem så snart jeg kan. Skal fiske litt, trekke krabbeteiner. Det blir godt å kjenne sjølufta igjen, sa Stangeland før retten ble satt i rettssal 227.

Forsvare seg

Stangeland representerte Senterpartiet og var valgt inn på Stortinget i fire perioder fra 1985 til 1997. Han skal ifølge tiltalen ha fått stortingspensjon samtidig som han fikk lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.

– Jeg forhørte meg med administrasjonen på Stortinget, som jeg gjennom tolv år hadde stor tillit til. Jeg gjorde alt jeg fikk beskjed om derfra, sa 69-åringen til NTB kvelden før rettssaken startet.

– Jeg er kommet til Oslo for å forsvare meg, la han til.

– Helt uvirkelig

Talleraas satt fem perioder på Stortinget fra 1977 til 1997. Han representerte Høyre og var valgt inn fra Møre og Romsdal. I årene 1989 til 1994 var han dessuten parlamentarisk leder for partiet.

Etter å ha forlatt politikken har Talleraas jobbet i næringslivet og hatt en rekke styreverv. 64-åringen har hele tiden gjort det klart at han nekter straffskyld.

– Jeg liker ikke å være her. Jeg har ikke gjort noe galt, og hele situasjonen er uvirkelig, sa Talleraas til NTB like før rettssaken startet.

Talleraas vil i retten hevde at han har fulgt det som var gjeldende praksis i Stortinget når det gjelder pensjoner.

– Jeg kan ikke gå ytterligere inn på dette nå, men dette vil jeg forklare meg om i retten, sier Talleraas.

Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.

Populært