Rettsaken mot Stangeland starter i dag

Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (bildet) kommer til å nekte når tingrettsdommer Jannicke Johannessen stiller spørsmål om han erkjenner skyld etter tiltalen for grovt uaktsomt bedrageri (foto: Scanpix).
Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (bildet) kommer til å nekte når tingrettsdommer Jannicke Johannessen stiller spørsmål om han erkjenner skyld etter tiltalen for grovt uaktsomt bedrageri (foto: Scanpix).

Magnus Stangeland ser fram til å forklare hvordan han kunne få utbetalt over en halv million kroner i det Økokrim mener er urettmessig i pensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om pensjonssaken

Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.

Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.

Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).

Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter straffskyld.

Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.

Magnus Stangeland (69):
Fra Austevoll i Hordaland.

Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.

Styreformann og aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.

Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.

Nekter straffskyld.

Anders Talleraas (64):
Fra Brattvær i Møre og Romsdal.

Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.

Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.

Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.

Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.

Nekter straffskyld.

– Jeg er kommet til Oslo for å forsvare meg. Det skal bli godt å komme i gang nå og å få dette overstått, sier den tidligere stortingsrepresentanten Magnus Stangeland (69) til NTB.

Les: 21 toppolitikere vitner i pensjonssaken

Vil nekte straffeskyld

Mandag kveld sjekket hordalendingen inn på Hotel Bristol, bare et par kvartaler fra rettssal 227 i Oslo tinghus, hvor saken mot ham og tidligere parlamentarisk leder i Høyre, Anders Talleraas, starter tirsdag morgen.

Les: Tiltale mot pensjonsrepresentanter for pensjonsjuks

Stangeland kommer til å nekte når tingrettsdommer Jannicke Johannessen stiller spørsmål om han erkjenner skyld etter tiltalen for grovt uaktsomt bedrageri. Han skal ha fått urettmessig utbetalt 536.000 kroner i pensjon etter at han sluttet på Stortinget. For Talleraas er beløpet 2,7 millioner kroner.

Les: Tre stortingsrepresentanter blir etterforsket

- I god tro

– Jeg forhørte meg med administrasjonen på Stortinget, som jeg gjennom tolv år hadde stor tillit til. Jeg gjorde alt jeg fikk beskjed om derfra, sier Stangeland. Han bekrefter at mye informasjon om Stortingets pensjonspraksis er overlevert muntlig, men vil ikke fortelle hvem som skal ha satt ham inn i denne praksisen.

– Jeg var i god tro helt til saken sprakk i mediene. Etter det har det vært mange oppslag i mediene. Det har vært skrevet om strafferammer på to til seks års fengsel og beskrevet en situasjon jeg ikke kjenner meg igjen i. De siste to årene har vært tunge, sier han.

Det er ventet at også den tidligere Høyre-politikeren Anders Talleraas (64) vil nekte straffskyld når bedragerisaken klubbes i gang klokka 9.00 tirsdag morgen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden