Meny

Usikker fremtid for EMI

Vil neonlyset på fasaden utenfor EMIs hovedkontor i London fortsette å lyse også i fremtiden? Foto: Kirsty Wigglesworth (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en rettskjennelse i New York er det uvisst hva som skjer videre med plategiganten.

(ABC Nyheter): Terra Firma, som overtok EMI i 2007, mener de har betalt en kunstig høy sum for det britiske plateselskapet. Selskapets eier Guy Hands mener at han er lurt av CitiGroup, som han kjøpte selskapet hos. Nå anklager han dem for å ha holdt tilbake informasjon om at en budrival skal ha trukket seg før kjøpet ble realisert for tre år siden, melder bransjetidsskriftet Billboard.

Farte ikke med løgn

En jury i New York kom før helgen frem til at Citigroup ikke har løyet om forholdet. Dette kan i praksis bety at Terra Firma blir nødt til å gi EMI tilbake til CityGroup, som i tillegg til å adminstrere overtakelsen også lånte dem 4.23 milliarder dollar ved overdragelsen, skriver Ballade.no.

Juryen brukte kun fire tiler på å komme frem til en kjennelse. Eksperter mener at dette kan bety at plateselskapgiganten kan bli splittet opp og solgt dersom Terra Firma ikke klarer å betale tilbake gjelden sin.

Les også: Avdramatiserer EMI-striden

- Et dårlig kjøp

CitiGroups advokater har hele tiden hevdet at Hands simpelthen gjorde et dårlig kjøp, og at han ikke forutså utfordringen innenfor den digitale revolusjonen innen musikkbransjen.

- Guy Hands kunne ikke bekjempe teknologien. Ingen kjøper plater lenger, uttalte en av CityGroups advokater tidligere denne uken, ifølge en blogger hos Hypebot.

Det svirrer nå rykter om at konkurrenten Warner Music skal være interessert i å kjøpe EMI. Dersom det skjer vil kun tre av de såkalte «majorselskapene» stå tilbake: Warner, Sony og Universal. EMI er per i dag den fjerde av «de fire store» plateselskapene på verdensbasis.

I stallen til EMI Music finner vi størrelser som The Beatles, Robbie Williams, Depeche Mode, Pink Floyd, Coldplay, Radiohead, Kylie Minogue, Gorillaz, Pet Shop Boys, Håkan Hellström, Iron Maiden, Kraftwerk, John Lennon og Nick Cave & The Bad Seeds. Norske artister med tilknytning til selspapet er blant annet Röyksopp, Kings Of Convenience, Madrugada, Hellbillies og den klassiske stjernepianisten Leif Ove Andsnes.

Flere scenarier

Flere modeller for hva som vil skje videre med EMI er allerede lansert. Billboard skriver for eksempel at CityGroup kan håpe på at Terra Firma ikke klarer å betale tilbake gjelden, og dermed må gi tilbake selskapet til dem. Et annet scenarie går på at Terra Firma makter å holde tilbake mot presset lenge nok til at økonomien snur og at de eventuelt får refinansiert gjelden sin. Et tredje alternativ kan være at EMI høster fruktene av flere internasjonale suksesser i så stor grad at de klarer å betale tilbake avdragene sine.

Konflikten kan også løses ved at CityGroup relanserer et av sine tidligere tilbud, som går på at EMI splittes mellom dem og Terra Firma, som får beholde den andelen de klarer å betjene, mens resten går til CitiGroup.

Les også: Stjerneartister truer plateselskap

Kan bli delt opp

En siste utvei kan være at Terra Firma må dele opp EMI slik vi kjenner det, og selge bort deler av virksomheten.

Terra Firma skrev i en pressemelding før helgen at EMI skal fortsette å bygge på resultatene fra de tre siste årene, hvor selskapet har styrket sin markedsposisjon, oppnådd enorm suksess med både ferske og etablerte artister og samtidig klart å skape en bemerkelsesverdig økning i profitten.

Direktør for EMI Norway, Bjørn Rogstad, har ikke ønsket å kommentere saken for Ballade.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært