Meny

Vil innføre ny gullstandard

Selv om lærebøkene ser på gull som de gamle pengene, bruker markedene gull som en alternativ pengeinvestering i dag, mener Verdensbank-sjef Robert Zoellick (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensbank-sjef Robert Zoellick mener han har løsningen på valutaproblemene.

De ledende økonomiene bør vurdere å innføre en modifisert gullstandard for å styre valutabevegelsene, mener Verdensbank-sjef Robert Zoellick.

I en kommentar i Financial Times mandag tar Zoellick til orde for en arvtager til det han kaller «Bretton Woods II»-systemet med flytende valutakurser, etter at Bretton Woods fastkurssystem brøt ned i 1971.

Zoellick ønsker et system som omfatter euroen, dollaren, yen, pund og yuan. Han mener at man bør vurdere å ha gull som et internasjonalt referansepunkt for markedsforventninger om inflasjon, deflasjon og fremtidige valutakurser.

- Selv om lærebøkene ser på gull som de gamle pengene, bruker markedene gull som en alternativ pengeinvestering i dag, skriver han.

Verdensbank-sjefens tanker kommer i kjølvannet av internasjonal valutauro, der Kinas kunstig lave valutakurs får skylden for å bidra til ubalanser i de internasjonale kapitalmarkedene.

Konflikt på agendaen
Denne uken møtes verdenslederne på G20-møtet i sør-Kora. Ekspertene venter enda mer valutakonflikt. USA har tidligere uttrykt et ønske om at G20-landene skal forplikte seg til å sette en grense på et overskudd på statsbudsjettet på fire prosent av BNP. Den seneste tiden har imidlertid USA unngått å nevne et konkret mål.

Les også: Kina klar for «tvangstrøye»

Ønsket om en forpliktende avtale om å unngå langsiktige overskudd har møtt sterk motstand, og den amerikanske finansministeren Timothy Geithner har tonet ned offensiven for en slik avtale. Det har ført til at Kina har dempet kritikken noe mot den amerikanske sentralbanken Feds massive statsobligasjonskjøp, som har trukket dollar-kursen ned.

De massive kjøpene har møtt kritikk også fra den europeiske sentralbanken, samt tyske og brasilianske myndigheter.

- Det som likevel er spesielt, er at kritikk og reaksjoner nå kan bli fulgt opp med handelspolitiske mottiltak, særlig fra kinesisk hold, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport.

Forsøk på å undergrave
Mork mener at kritikken er forståelig, fordi mye av virkningen kommer via valutakursen.

- En økning av pengemengden er i bunn og grunn er et forsøk på å undergrave dollarens verdi både hjemme og ute. Bernanke forsvarer likevel beslutningen ved å minne om at en sterk amerikansk økonomi er i hele verdens interesse, skriver Mork, og fortsetter:

- Der er vi enige med ham. Dessuten ser vi ikke den helt store forskjellen mellom økning i pengemengden mens korte renter forblir uendret, på den ene siden, og på den andre siden økning i pengemengde kombinert med rentekutt.

Han peker på at sistnevnte alltid skjer i forbindelse med vanlige rentekutt.

- Det er kanskje så lenge siden at verden har glemt hvordan det er. Men faktisk innebærer enhver pengepolitisk stimulans et forsøk fra sentralbankens side på å undergrave pengenes, det vil si valutaens, fundamentalverdi. Det er nettopp det som virker stimulerende, mener Mork.

Les også:

- Ikke bra å kaste penger ut fra et helikopter

Valutakrig skal hindres når G20 møtes

IMF advarer mot budsjettkutt

Privatøkonomi
Populært