Meny

Siemens godtar ikke millionbot

Forsvarer Ellen Holager Andenæs representerer Siemens Business Services. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siemens Business Service (SBS) bestrider fortsatt at konsernet skal ha utsatt Forsvaret for bedrageri, og vil i Oslo tingrett mandag avvise en foretaksbot fra Økokrim på ni millioner kroner.
FAKTA om Siemens og Forsvaret

* Tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen i Siemens Business Systems (SBS) i Norge varslet i 2002 sin ledelse om det han oppfattet som overfakturering av Forsvaret, om korrupsjon og om smøring.

* I 2004 varslet Monsen konsernledelsen i Tyskland, fordi han mente det ikke skjedde noe i Norge med denne saken.

* Monsen fikk sparken. Han gikk til arbeidsrettssak mot selskapet. I oktober 2005 fikk han 1,5 millioner kroner i erstatning og rettens godkjenning for at han handlet korrekt.

* Et utvalg under ledelsen av sorenskriver Nils A. Dalseide ble nedsatt i januar 2006 for å granske IKT-kontrakter som Forsvaret har inngått.

* Utvalget fant flere tilfeller der SBS etter utvalgets mening hadde overfakturert for datautstyrsleveransen til Forsvaret. Det førte til at Siemens på tampen av 2006 betalte 75 millioner kroner tilbake til Forsvaret, uten at firmaet erkjente at det hadde skjedd overfakturering.

* Økokrim ila 11. desember 2007 SBS 9 millioner kroner i foretaksbot for å ha overfakturert leveranser i tidsrommet 2000-2005.

* SBS svarte 8. februar at det nektet å vedta forelegget. Økokrim gikk til Oslo tingretten med saken. Mandag 8. november 2010 starter rettssaken.

(Kilde: NTB)

Saken har sin bakgrunn i at Forsvaret fra 1. oktober 2000 og ut 2005 mottok datautstyr og annet fra SBS i henhold til IKT-kontrakter for vel 1,3 milliarder kroner. Forholdet ble offentlig kjent via en varsler, og et utvalg som i etterkant ble nedsatt – Dalseide-utvalget – konkluderte med at Siemens-selskapet hadde overfakturert Forsvaret med minst 60 millioner kroner. Deretter ble SBS 10. desember 2007 ilagt et forelegg på ni millioner kroner.

Les også: Gransker egen varsling

Styret i SBS sa tvert nei, og dermed har Økokrim måttet forberede en sak for Oslo tingrett. Det er ifølge domstol.no satt av ti uker til hovedforhandlingene.

Bestrider

Siemens Business Services har betalt tilbake til Forsvaret 75 millioner, mens styret i selskapet bestrider at overfaktureringen har skjedd i bevisst bedragersk hensikt. Selskapet har uttalt at det har ryddet opp i feilfakturering, og har betalt tilbake hele det beløpet granskerne mener var feil.

– Vi bestrider at feil er skjedd med forsett fra selskapets side, og at vilkårene for straff er til stede, sier advokat Ellen Holager Andenæs.

Siktelser frafalt

Økokrim fastholder at det er grunnlag for straffeforfølgelse av SBS, mens Andenæs mener at reaksjonen utelukkende er basert på rapporten til Dalseide-utvalget. Dette avvises av Økokrim, som fastholder at deres standpunkt er basert på egen etterforskning.

For øvrig er flere siktelser droppet i denne saken, som tidligere er blitt karakterisert som én av Norges største korrupsjonssaker.

Det gjelder blant annet selskapet Fujitsu Siemens og dets tidligere leder, Vidar Berg. Videre er tiltaler mot forsvarstopper som Jan Reksten, Arne Morten Grønningssæter, Atle Torbjørn Karlsvik og Jon-Rikter Svendsen nå droppet.

For øvrig er det i dag vanlig forretningskontakt mellom Siemens-konsernet og Forsvaret. (©NTB)

Populært