Meny

Norge har det laveste skattenivået i Skandinavia

Nordmenn skatter mindre enn det vi tror. Det viser tall fra KPMGs internasjonale undersøkelse på skatte- og trygdenivå publisert i oktober i år. Her Aker Brygge i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens skattenivået øker globalt, er det norske nivået stabilt.

Nordmenn skatter mindre enn det vi tror. Det viser tall fra KPMGs internasjonale undersøkelse på skatte- og trygdenivå publisert i oktober i år.

– Rapporten bekrefter en utvikling vi har sett lenge. Det norske skattenivået på lønnsinntekter er lavere enn vi iblant kan få inntrykk av, sier advokat og partner i KPMG, Cathrine Bjerke Dalheim.

Sverige på topp

Aller øverst på listen over inntektsbeskatning, når trygdeavgift er inkludert, ligger Sverige med 56,6 prosent.

På samme liste havner Norge på niendeplass med 47,8 prosent, langt nedfor både Sverige og Danmark som tidligere toppet listen, men som falt en plass etter en skattereform ved forrige årsskifte.

Inntektsskatten i Norge ligger dermed på samme nivå som i 2009. Danmark har valgt å senke sin toppskatt, i et forsøk på å stimulere forbrukerkonsumet siste året, men ligger fortsatt høyere enn Norge.

- Den bekrefter en utvikling vi har sett lenge. Det norske skattenivået på lønnsinntekter er lavere enn vi iblant kan få inntrykk av, sier advokat og partner i KPMG, Cathrine Bjerke Dalheim i meldingen.

Les også: FN: Best å bo i Norge

Inntektsbeskatning øker

På verdensbasis ser det ut til at inntektsbeskatningen øker. Rapporten "KPMG’s Individual Income Tax and Social Security Rate Survey" viser at trenden globalt går mot en økning i skattenivået på lønnsinntekt.

Men mens inntektsbeskatninger ser ut til å øke på verdensbasis, er det norske nivået stabilt.

Også de lave, flate skatteinitiativene i Øst-Europa på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet later stadig flere regjeringer til å gå bort fra, skriver KPMG.

– Estland ville redusere sin flate beskatning ned til 18 prosent, men har gått bort fra planen. Latvia økte på sin side inntekstbeskatningen med tre prosent til 26 prosent bare det siste året. I Vest-Europa har skattenivået generelt ligget høyere. Frankrike har for eksempel en samlet sats på 60 prosent når man inkluderer trygdeavgift.

– Det er imidlertid britene som har skaffet seg flest overskrifter i år. De vedtok å heve skattenivået på personlig toppbeskatning med hele ti prosent, fra 40 prosent i 2009/2010 til 50 prosent i 2010/2011. Dette er utvilsomt den høyeste nivåøkningen globalt i år, sier Cathrine Bjerke Dalheim.

Disse landene har høyest inntektsbeskatning, når trygdeavgift er inkludert:

• Sverige - 56,6 %

• Danmark - 55,4 %

• Nederland - 52 %

• England - 50 %

• Østerrike - 50 %

• Belgia - 50 %

• Japan - 50 %

• Finland - 49,6 %

• Norge - 47,8 %

• Irland - 47 %

Oman, Kuwait, de forente arabiske emirater, Bahamas, Bahrain, Bermuda, Caymanøyene, Saudi Arabia, og Qatar ligger lavest med 0 prosent.

Bulgaria , Kasakhstan og Paraguay har alle 10 prosent.
Privatøkonomi
Populært