Meny

Ett krabbemåltid i året kan være skadelig

Mer enn én krabbe fra Frierfjorden i Telemark er nok til at inntak av dioksiner og PCB overskrides. Sara Johannessen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du spiser én krabbe som er fanget i Frierfjorden i Telemark, får du i deg mer PCB og dioksiner enn du tåler. Er krabbene fanget ved Jomfruland, kan du trygt spise ti.

Det viser beregninger fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

– Antall hele krabber som kan spises per år uten at man får i seg for mye dioksinforurensning, varierer fra nær sagt ubegrenset til i underkant av én krabbe per år hvis den er fanget i områder med høy dioksinforurensning, sier Janneche Utne Skåre, leder av faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester i VKM.

I løpet av ett år kan en person på 70 kilo spise rundt ti krabber fanget ved Jomfruland, men kun én krabbe fra Frierfjorden i Telemark før tolerabelt inntak av dioksiner og PCB overskrides.

EU har fastsatt øvre grenseverdier for dioksiner og dioksinlignende PCB i hvitt krabbekjøtt, men ikke for brunmat i krabbe.

Dersom man bare spiser det hvite krabbekjøttet, kan man trygt konsumere langt flere krabber enn beregningene viser.

Skåre understreker at beregningene, som er gjort på oppdrag for Mattilsynet, er grove anslag og at de kun gjelder for voksne.


(©NTB)

Privatøkonomi
Populært