Meny

Rapport kritiserer sikkerheten i Statoil

Gullfaks C i Nordsjøen. Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En intern granskingsrapport som tar for seg utblåsingen på oljeplattformen Gullfaks C i mai i år, påpeker mangelfull planlegging og risikovurdering i Statoil.

Det såkalte brønnsparket med påfølgende utblåsing skjedde under boring ved Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen 19. mai i år. På grunn av et hull i et fôringsrør mistet Statoil alle sikkerhetsbarrierer og naturgass strømmet ukontrollert opp mot overflaten, skriver DN.no.

– Det var en alvorlig hendelse med et stort risikopotensial. Vi har gjennomført en intern gransking med formål å lære av hendelsen, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon i Statoil.

Endrer rutiner

Den interne granskingsrapporten som Statoil sendte til Petroleumstilsynet fredag, kommer med sterk kritikk av hvordan selskapet taklet situasjonen.

Granskingsrapporten påpeker mangelfull planlegging av boring, mangelfulle risikovurderinger før og under boringen og at personene som utførte boringen, manglet kompetanse på den typen boring som ble gjennomført.

Statoil vil nå endre rutinene for boreoperasjoner på Gullfaks.

– Granskingsgruppens konklusjoner og anbefalinger vil bli fulgt opp. Vi vil gjøre vårt ytterste for å formidle læring og dele erfaringer fra denne hendelsen. Dermed kan vi bidra til å redusere risikoen ved våre boreoperasjoner ytterligere, sier Michelsen.

Kritiserer forholdene

Produksjonen på plattformen ble stengt ned i nesten to måneder etter hendelsen og medførte et samlet produksjonstap på 1.084 millioner kroner, opplyser Statoil.

I flere artikler den siste tiden har DN.no satt søkelyset på forholdene på norsk sokkel. En rekke offshorearbeidere roper varsku og påpeker at mange føler seg utrygge på jobb.

Tidligere denne uken møtte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm både arbeidstakerorganisasjonene, Petroleumstilsynet og Statoil.

Hennes konklusjon er at sikkerheten er forsvarlig.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært