Meny

Må betale 8,6 millioner i erstatning

Jammie Thomas-Rasset (33) er igjen dømt til å betale rekordstor erstatning til platebransjen for ulovlig fildeling og piratkopiering. Arkivfoto: Julia Cheng (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankesak førte ikke frem for piratkopidømt firebarnsmor.

En kvinne i Minnesota må betale 1,5 millioner dollar (nesten 8,6 millioner kroner) i erstatning etter å ha blitt dømt for å ha lastet ned 24 sanger ulovlig fra nettet.

Hun ble onsdag funnet skyldig i en ankesak hos den føderale domstolen i Duluth, Minnesota. Der ble hun dømt til å betale 62.500 dollar (357.000 NOK) i erstatning for hver av de 24 låtene hun har lastet ned; til sammen 1,5 millioner dollar.

Ankesak

Jammie Thomas-Rasset (33), som er enslig mor til fire barn, hadde håpet at anken fra en tidligere dom fra juni 2009 ville føre frem. Det gjorde den ikke, med unntak av at erstatningssummen ble nedjustert noe. Den gangen lød erstatningssummen på 1,92 millioner dollar, eller 80.000 per sang. Erstatningen skulle fordeles mellom plateselskapene Capitol (EMI), Sony BMG, Arista, Interscope, Warner og Universal.

Den første gangen saken kom opp var imidlertid i 2007, da Thomas-Rasset ble dømt til å betale en erstatningssum pålydende 220.00 dollar. Dommen ble imidlertid forkastet da dommerfullmektige i saken kalte dommen for «helt uakseptabel» og «undertrykkende».

De store plateselskapenes forening, Recording Industry Association of America (RIAA), er godt fornøyd med den tredje dommen i denne langvarige saken.

«Vi vil igjen rette en takk til juryen for å ha utført sin tjeneste i denne saken og er takknemlige for at de har anerkjent alvorsgraden av tiltaltes misbruk», sier RIAA sa i en kommentar etter domsavsigelsen.

Vil at hun tar ansvar

«Nå med tre juryavgjørelser bak oss, sammen med en klar bekreftelse på frøken Thomas-Rasset forsettlige ansvar, er det vårt håp at hun endelig tar ansvar for sine handlinger», heter det videre.

RIAA har gått til søksmål mot tusenvis av mennesker i USA som de mener på ulovlig vis har delt eller lastet ned musikk fra nettet. De fleste som har blitt dømt har imidlertid godtatt en bot pålydende 3-5000 dollar. Thomas-Rasset har konsekvent nektet å godta dette, og dermed har heller ikke saken kunnet avgjøres.

Flytter fokuset

I desember 2008 bestemte RIAA seg for stoppe å saksøke folk som laster ned musikk ulovlig. De velger heller å fokuserer på å få Internett-tilbydere til å ta affære.

Siden 2003 har plateselskapene i USA sendt inn søksmål til rundt 35.000 mennesker for piratkopiering.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært