Meny

Tidenes medieunnskyldning

Sir Bob Geldof fikk i dag tidenes unnskyldning fra BBC som har beskyldt ham og Band Aid Trust for å ha brukt penger som ble samlet inn til veldedige formål til våpen. Foto: Sang Tan (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BBC trekker tilbake beskyldninger mot Band Aid.

Den britiske statskanalen BBC anklaget i våres Bob Geldofs Band Aid Trust (Band Aid og Live Aid) for å ha brukt pengene organisasjonen samlet inn på 80-tallet til finansiering av våpen i stedet for til humanitære formål.

Bob Geldof etablerte sammen med Ultravox-vokalist Midge Ure Band Aid på rekordtid i november 1984, og mer eller mindre alle som betød noe innenfor den britiske musikkscenen på den tiden samlet seg i studio og spilte inn julesingelen «Do they Know It’s Christmas?» i løpet av 24 timer. Få døgn senere ble singelen en umiddelbar suksess og fremdeles står den oppført som en av de mest solgte singelplatene gjennom tidene i Storbritannia.

USA fulgte etter

Amerikanske artister, med Michael Jackson, Lionel Richie og Quincy Jones i spissen, var ikke sene med å følge eksempelet, og samlet bare få måneder senere et amerikansk stjernelag under banneret USA For Africa og ga verden landeplagen «We Are The World».

Denne sørget alene for 50 millioner dollar i nødhjelpskassen til sultofrene i Afrika.

Sommeren etter samlet Geldof igjen troppene, og 13. juli 1985 har blitt stående som en spesiell dag i musikkhistorien da britiske og amerikanske artister samlet seg på Wembley Stadion i London og på Philadelphia Stadion i USA og serverte tidenes veldedighetskonsert, overført til hele verden via satellitt. 1,5 milliarder kroner ble samlet inn gjennom Live Aid.

Les også: 25 år siden Live Aid


I BBC-programmet «Assignment» anklaget TV-kanalen både Band Aid og Live Aid for å ha brukt 95 prosent av de innsamlede summene til å finansiere våpen i Etiopia i stedet for at pengene ble brukt til å bedre forholdene etter sultkatastrofen som herjet landet.

Kildene løy

BBC innrømmer i dag at de hadde bygget sin kritiske reportasje på uttalelser fra kilder som ikke snakket sant, samtidig som de hadde støttet seg på en rapport som CIA hadde utarbeidet lenge før Band Aid var etablert.

Dette førte til at BBC i dag har lagt seg paddeflate med en av mediehistoriens mest ydmykende og største beklagelser, melder The Independent.

BBC gikk tidligere i dag parallelt ut i alle sine kanaler, inkludert BBC1, BBC News, News 24, BBC World, World Service Radio og Radio 4 med sin beklagelse, samtidig som de publiserte en melding på sine nettsider:

«BBC har etterforsket påstandene i dokumentarfilmen og kommet frem til at det ikke finnes bevis for dem. BBC ønsker å gjøre det helt klart at disse påstandene aldri skulle ha vært kringkastet, og ønsker å komme med en uforbeholden unnskyldning til Band Aid Trust for det urettferdige og misledende inntrykket som ble skapt», heter det i BBC-meldingen.

Hovedpoenget for at BBC i det hele tatt laget dokumentaren skal ha vært å vinkle historien på at innsamlede pengesummer ble brukt til våpen i stedet for til mat til sultofrene. Penger som er samlet inn til veldedige formål skal likevel ha gått til våpenkjøp, men dette inkluderer ikke penger som har kommet gjennom Band Aid Trust, sier BBC i dag.

Takknemlig for beklagelsen

Band Aid Trusts primus motor, Sir Bob Geldof, er glad for unnskyldningene.

- Vi er takknemlige for beklagelsen og håper den offentlige unnskyldningen kan bidra til å reparere den enorme skaden som er gjort, sier Geldof.

Bob Geldof protesterte kraftig på påstandene som kom frem i dokumentaren som BBC sendte i vår.

Paradoksalt nok var det nettopp BBC sine reportasjer fra hungersnøden i Etiopia som i 1984 fikk Geldof til å reagere og iverksette det som senere skulle bli til Band Aid, Live Aid og Live 8.

- Jeg anerkjenner den viktige rollen BBC har spilt i historien om Band Aid, både journalistisk og humanitært. Men det som har skjedd her har brutt med BBCs standarder. Denne dokumentaren har gjort stor skade på folks ønske om å gi sine hardt tjente penger for å hjelpe ved humanitære kriser, sier han.

Populært