Meny

Stadig flere svensker jobber i Norge

Flere svensker har sommerjobb på uterestauranten Lektern på Aker Brygge. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere svensker søker til Norge for å jobbe, viser statistikken.

Pendlingen fra Sverige til Norge og Danmark økte fra 2001 til 2008 med hele 66 prosent. To av tre som pendlet, var menn, viser en fersk rapport fra Sveriges statistiske sentralbyrå (SCB).

40 prosent av dem som søkte vestover for å jobbe i Norge, var i alderen 16 til 25 år. Sju av ti var menn.

Flest til Norge

Bare i 2008, det siste året det foreligger statistikk for, økte antallet svensker som søkte lykken på jobbmarkedet i Norge, med 30 prosent.

Pendlingen til Danmark var da i ferd med å dabbe av og økte med bare 6 prosent fra året før.

47.000 svensker jobb i Norge og Sverige i 2008, mens bare et par tusen nordmenn og dansker søkte lykken på det svenske arbeidsmarkedet.

De svenske arbeidstakerne havner først og fremst i hovedstedene Oslo og København, går det fram av statistikken.

Vikarbyrå

Seks av ti ungdommer som fikk jobb i Norge, ble rekruttert gjennom vikarbyråer. De mest populære bransjene var bygg og anlegg, hotell og restaurant, helsevesenet og handelsnæringen.

Statistikken bygger på kontrollopplysninger fra arbeidsgivere og inngår i statistikksamarbeidet mellom Sverige, Norge og Danmark.

Ifølge SCB er pendlingen nå så høy at et sted som Årjäng, som er drøyt ti mil fra Norges hovedstad, bør regnes inn i den lokale arbeidsstatistikken for Oslo.

I kommuner i Skåne, Västra Götaland og Värmland ville arbeidsledigheten blant unge ha økt med flere prosentpoeng om det ikke hadde vært for pendlingen til Norge og Danmark, konkluderer SCB. (©NTB)

Populært