Meny

Bernanke: – Ikke fare for inflasjon

Sentralbanksjef Ben Bernanke forsøker å berolige dem som frykter inflasjon i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke fare for inflasjon når USAs sentralbank skal pumpe hundrevis av milliarder inn i økonomien, mener sentralbanksjefen selv.

Planen er at banken skal kjøpe obligasjoner for rundt 75 milliarder dollar per måned fram til midten av neste år. Til sammen tilsvarer kjøpet 3.400 milliarder norske kroner, og formålet er å få fart på den kriserammede amerikanske økonomien.

Tiltak av den typen som sentralbanken nå prøver seg på, er kjent under navnet «kvantitative lettelser». Mer uformelt er praksisen blitt beskrevet som «å trykke penger».

Stemte mot

Ikke alle i sentralbankens beslutningsorgan FOMC var enige i avgjørelsen om å kjøpe store mengder statsobligasjoner. Thomas Hoenig, sjefen for den regionale sentralbanken med base i Kansas, mener tiltaket kan føre til nettopp inflasjon.

Han frykter at risikoen ved obligasjonskjøpene er større en fordelene, og stemte derfor mot forslaget.

Samtidig advarer økonomiske kommentatorer om at kjøpene kan presse ned dollarkursen, noe som igjen kan utløse misnøye i andre land.

Flere land har den sist tiden uttrykt bekymring for en mulig «valutakrig», hvor statene konkurrerer om å presse sine valutaer lengst mulig ned.

– Godt forberedt

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke avviser imidlertid at det er grunn til bekymring. I en kommentarartikkel i avisa Washington Post skriver han at lignende tiltak tidligere ikke har hatt noen stor effekt på pengemengden som er i sirkulasjon.

«Det førte heller ikke til inflasjon. Vi har gjort alle de nødvendig forberedelser, og vi føler oss trygge på at vi har verktøyene som skal til for å stanse disse virkemidlene når tiden er inne», skriver Bernanke.

Høy ledighet

Sentralbanken ønsker å få sving på den amerikanske økonomien siden veksten fremdeles er lav. I tredje kvartal utgjorde veksten 2 prosent. Samtidig har arbeidsledigheten i USA bitt seg fast på nesten 10 prosent.

«Et stort antall mennesker kan bare finne deltidsarbeid, og en betydelig del av de arbeidsløse har vært uten arbeid i seks måneder eller lenger», skriver Bernanke i sin artikkel. (©NTB)

Populært