Meny

600.000.000.000 dollar til USA

Ben Bernanke (foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ben Bernanke starter dollarpressen.

Endelig kom svaret hele verden har ventet på:

Den amerikanske sentralbanken Fed kjøper statsobligasjoner for 600 milliarder dollar, i et forsøk på å stimulere den amerikanske økonomien gjennom å holde rentene lave.

Kjøpene skal vare frem til juni 2011, og Fed planlegger å kjøpe for 75 milliarder dollar i måneden.

Møtet i Feds rentekomitée har vært tidenes mest omtale, og markedene har i en hel måned nå vært preget av nervøsitet før sentralbankens beslutning. Hovedspørsmålet har vært hvor mye penger over hvor lang tid.

Mange frykter imidlertid at Feds massive pengetrykking vil være svært inflasjonsdrivende på sikt, og at det kan føre til dollarflukt, massiv råvarespekulasjon og negative renter på amerikanske statsobligasjoner. Man har lite erfaring med så enorme kvantitative lettelser.

Les også: - Kan trigge massiv panikk

Crack-up boomTidligere denne uken sa investorlegenden Marc Faber at man mest sannsynlig kommer til å oppleve en eller annen form for "crack-up boom" som følge av statsobligasjonskjøpene.

Les også: - Nå kommer «crack-up boomen»

En såkalt «crack-up boom» skjer når inflasjonsforventningene plutselig skyter fart, for eksempel fordi man plutselig innser at sentralbankens pengetrykking kommer til å gjøre alt dyrere på sikt. Da vil investorene ha noe mer håndfast for pengene sine, og kjøper heller råvarer og aksjer fremfor obligasjoner og rentepapirer.

Ikke obligasjonseiernes venn
Renteguru Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond Pimco (Pacific Investment Management Co.), sa i forrige uke at nye statsbobligasjonskjøp fra den amerikanske sentralbanken Fed mest sannsynlig kommer til å gjøre slutt på et 30 år langt bullmarked for obligasjoner.

- Å skrive ut sjekker på flere tusen milliarder dollar er ikke obligasjonseiernes venn, skrev Gross i sin månedlige investeringsrapport.

Les også: - Slutten på et 30 år langt bullmarked

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært