Meny

Statoil raste 23 milliarder kroner i verdi

Statoil-sjef Helge Lund (foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 23 milliarder kroner av Statoils markedsverdi forsvant på børsen etter at selskapet leverte kvartalstall onsdag.

Fallet i aksjekursen endte på 5,4 prosent etter det som faktisk var en liten fremgang helt mot slutten av handelsdagen på Oslo Børs.

Børsraset kom etter at konsernsjef Helge Lund fortalte om en nedgang i produksjonsvolumet på 17 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Tidenes svakeste

På forhånd var det kjent at at mye vedlikeholdsarbeid har ført til produksjonsnedgang, men selv med lave forventninger ble markedet skuffet.

Les: Kraftig nedgang i Statoil-produksjonen

Aksjeanalytiker John Olaisen i Carnegie sier til E24 at kvartalsrapporten er den svakeste Statoil noensinne har lagt fram, både når det gjelder selve resultatene og når det gjelder vurderingen av fremtidsutsiktene.

Statoil senker nemlig produksjonsmålene for 2010 fra et sted mellom 1,975 og 1,925 millioner fat daglig, til 1,9 millioner blank.

Prisøkning

Resultatet reddes kun av økte priser på olje og gass. Prisøkningen på henholdsvis 14 prosent for olje og 8 prosent for gass siden i fjor, bidrar til at resultatet før skatt noteres til 35,3 milliarder kroner i tredje kvartal.

Det er en bedring fra fjoråret, da resultatet ble 31,5 milliarder kroner.

Produksjonsfallet målt i den daglige produksjonen fat oljeekvivalenter er fra 2,029 millioner i andre kvartal i år - 6 prosent bedre enn for 2009 – til 1,552 millioner i tredje kvartal.

Målt mot årets første kvartal er fallet på hele 23,5 prosent.

– Vedlikeholdsaktiviteten dette året har vært uvanlig høy, betydelige deler var varslet og ble gjennomført gjennom hele tredje kvartal. Det har påvirket både olje- og gassproduksjonen vår, lyder Lunds forklaring.

Mer nedgang

Om de reduserte anslagene ut året, sier Lund at det er lagt inn et fall i produksjonen på omkring 5 prosent for hele porteføljen.

– Vi har dessuten besluttet midlertidig å redusere produksjonen på Gullfaks Sør og Kvitebjørn. Dette er for å opprettholde tilstrekkelig reservoartrykk for sikker boring av ytterligere brønner. Reduksjonen vil bidra til økte volumer og høyere verdiskapning fra disse feltene i fremtiden, sier Lund.

Han understreker at Statoils resultater og kontantstrøm fortsatt er solide.

– Resultatet i tredje kvartal er mer enn doblet siden samme periode i 2009, fra 6,6 milliarder kroner til 13,8 milliarder kroner. Det avspeiler høyere netto finansinntekter, lavere skatteprosent, redusert tap på nedskrivninger og økte priser for olje og gass, sier han.

Kjøpsmulighet

Analytiker Carl Christian Bachke i RS Platou sier til TDN Finans at Statoils kursfall innebærer «en ypperlig kjøpsmulighet», skriver DN.no.

Han var den av analytikerne som leverte det laveste estimatet på hvor kvartalstallene ville ende, og dermed den som kom nærmest i sitt anslag.

Også analytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener at Statoil nå kan være et godt kjøp for det lange løp.

– På kort sikt kommer aksjen til å handles noe lavere, fordi tilliten til ledelsene i selskapet er svekket etter produksjonsproblemer, uplanlagte stopp og nedjustert guiding, skriver han. Men på sikt vil blant annet høye oljepriser, langsiktige forventninger til gassmarkedet og nye felt som åpnes opp, bidra i motsatt retning, mener han.

Les også:

Bjurstrøm tror ikke Statoil-krangel rammer sikkerheten

Frykter at Statoil ønsker å flagge ut

- Har mistet tilliten til Helge Lund

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært