Meny

- Kan trigge massiv panikk

Andy Warhols bilde «200 One Dollar Bills» utstilt ved et auksjonshus i London. Bildet ble solgt for 43,8 millioner dollar (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dollarflukt og råvarespekulasjon. Det kan bli den harde realiteten for USA de neste årene.

Den amerikanske sentralbanken Fed kan undervurdere inflasjonsutsiktene for andre gang på ett tiår, når banken nå forbereder seg på å pumpe mer penger inn i den amerikanske økonomien.

I kveld kommer Fed mest sannsynlig til å starte nok en runde med statsobligasjonskjøp. Ekspertene spår at Fed vil bruke 500-1000 milliarder dollar over en tolvmånedersperiode.

Men gjennom den massive pengetrykkingen kan Fed-sjef Ben Bernanke nå være i ferd med å gå i samme retning som i 2003-2004, da han og andre sentralbanker holdt styringsrenten nede på rekordhøye nivåer mens inflasjonen steg raskere enn man først trodde.

Flukt og spekulasjon
Bernanke løper nå en risiko for at inflasjonsforventningene øker for mye, som kan føre til turbulens i både valuta- og obligasjonsmarkedene, mener James D. Hamilton ved University of California.

- Den oppfatningen alene kan føre med seg en rekke utfordringer, som flukt fra dollaren, råvarespekulasjon og undertegning av statobligasjoner. Fed må balansere på stram line, sier Hamilton til Bloomberg News.

Innen 2012 kommer stimulansen sannsynligvis føre til en inflasjon på over to prosent, eksklusive mat og energi. Det betyr en inflasjon over Feds inflasjonsmål, mener sjeføkonom Stephen Stanley i Pierpont Securities.

- Man kan trekke paralleler til 2003, da Fed hadde maksimal panikk for deflasjon da inflasjonen allerede hadde bunnet ut og var i ferd med å ta seg opp. Inflasjonprognosene kommer til å være for lave, og derfor kommer pengepolitikken til å være veldig lite stram, sier Stanley.

Fed kommer i sin pressemelding i kveld mest sannsynlig til å skriver at inflasjonen kommer til å være dempet i en periode.

Har tatt posisjoner
Men investorene har allerede posisjonert seg for at prisene kommer til å stige. Flere eksperter har uttrykt bekymring for at de massive statsobligasjonskjøpene kommer til å være inflasjonsdrivende.

Tidligere denne uken sa investorlegenden Marc Faber at man mest sannsynlig kommer til å oppleve en eller annen form for "crack-up boom".

Les også: - Nå kommer «crack-up boomen»

En såkalt «crack-up boom» skjer når inflasjonsforventningene plutselig skyter fart, for eksempel fordi man plutselig innser at sentralbankens pengetrykking kommer til å gjøre alt dyrere på sikt. Da vil investorene ha noe mer håndfast for pengene sine, og kjøper heller råvarer og aksjer fremfor obligasjoner og rentepapirer.

Renteguru Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond Pimco (Pacific Investment Management Co.), sa i forrige uke at nye statsbobligasjonskjøp fra den amerikanske sentralbanken Fed mest sannsynlig kommer til å gjøre slutt på et 30 år langt bullmarked for obligasjoner.

- Å skrive ut sjekker på flere tusen milliarder dollar er ikke obligasjonseiernes venn, skrev Gross i sin månedlige investeringsrapport.

Les også : - Slutten på et 30 år langt bullmarked

Det virkelig stygge spørsmåletI forrige uke var det negativ rente på en femårig statobligasjonsauksjon på 10 milliarder dollar. Det er første gang noensinne.

- Det virkelig stygge spørsmålet er, kommer dette til å ende med å være inflasjonsdrivende? På lang sikt, fem til ti år fra nå, eller i neste tiår, kommer dette til å bli et massivt problem, sier investeringssjef Scott Minerd i Guggenheim Partners til Bloomberg News.

Les også : Fire tusen mrd. dollar for løfte USA

Populært