Meny

Uppstrøm frikjent på alle punkter

Tor Arne Uppstrøm (foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forretningsmannen Tor Arne Uppstrøm ble i dag frikjent for økonomisk utroskap.

Dette er saken

Carl Fredrik Seim kjøpte verftet Mjellem & Karlsen i Bergen i 2002. Uppstrøm hjalp til med finansiering. Etter få ukers drift ble verftet slått konkurs og over 400 personer mistet jobben.

Sommeren 2003 ble Seim pågrepet og senere siktet for grov økonomisk utroskap mot Mjellem & Karlsen-selskaper og andre selskaper han eide. 1. juni 2007 la aktor ned påstand om syv år og seks måneders fengsel . Seim ble i tingretten dømt til fem og et halvt års ubetinget fengsel , og fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på livstid. I 2009 ble han dømt til fire års fengsel i Gulating lagmannsrett, og fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i ti år. Anke til Høyesterett førte ikke frem og dommen ble rettskraftig januar 2010.

Uppstrøm er bosatt i London og har som følge av sykdom ikke møtt i norsk rett. Han har hele tiden nektet for all skyld i anklagen om medvirkning til utroskap.

3. november 2010 ble Uppstrøm frikjent på alle punkter i Bergen Tingrett.

Kilde: Dagens Næringsliv

Forretningsmannen Tor Arne Uppstrøm er frikjent på alle punkter i saken som ble ført mot ham i Bergen tingrett i starten av september.

Det bekrefter Uppstrøms forsvarer Erling O. Lyngtveit overfor Dagens Næringsliv onsdag.

Aktor Ole Bjørn Mevatne la ned påstand om to og et halvt års fengsel for finansmannen. Uppstrøm var tiltalt for medvirkning til økonomisk utroskap og for å ha vært med på å tappe verftet Mjellem og Karlsen for store verdier. Aktor mente Uppstrøm og Carl Fredrik Seim sto sammen om å raide Mjellem og Karlsen.

Forsvarer Erling O. Lyngtveit avviste at Uppstrøm hadde gjort noe straffbart. Han viste til at Uppstrøm hadde penger til gode fra Seim, og at han ikke kunne vite at pengene han fikk utbetalt skyldtes urettmessige uttak gjort av Seim.

Seim er dømt til fire års fengsel for urettmessig å ha tatt ut over 50 millioner kroner fra verftet og andre selskaper han kontrollerte.

Aktor, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne, opplyser til DN.no at han ikke vil kommentere dommen før retten sender den ut klokken 14.00 onsdag ettermiddag.

Lang ventetid
Carl Fredrik Seim kjøpte verftet Mjellem og Karlsen i Bergen i 2002. Uppstrøm hjalp Seim med å skaffe finansiering til oppkjøpet.

Etter få ukers drift ble verftet slått konkurs og over 400 ansatte mistet jobben. Mens makkeren Seim ble dømt i 2007 og fortsatt soner sin fengselsstraff, tok det lang tid før saken mot Uppstrøm kom i gang. Bakgrunnen var at Uppstrøm under to tidligere rettsmøter har vært syk.

Seim er dømt til fire års fengsel for urettmessig å ha tatt ut over 50 millioner kroner fra verftet og andre selskaper han kontrollerte.

Startet uten Uppstrøm
Da saken mot Uppstrøm startet i Bergen tingrett i begynnelsen av september i år ble det først meldt at Uppstrøm heller ikke denne gangen hadde møtt opp. Kort tid etter at saken var i gang dukket Uppstrøm likevel opp.

Uppstrøm hadde på forhånd akseptert at saken kom til å starte, selv om han ikke selv befant seg i rettssalen. Årsaken skal ifølge hans forsvarer Erling O. Lyngtveit være frykten for media.

Uppstrøm erklærte seg ikke skyldig på alle punktene i den alvorlige tiltalten som har en strafferamme på seks års fengsel. Uppstrøm var opprinnelig tiltalt for å ha medvirket til utroskap for totalt 18 millioner kroner. I løpet av rettsaken trakk politiet et av tiltalepunktene, noe som reduserte beløpet til 15 millioner kroner.

I retten forklarte Uppstrøm at han skulle få 50 millioner kroner i honorar i løpet av et år som betaling for at han stilte formuen sin som sikkerhet og bisto med å skaffe finansiering til oppkjøpet av Mjellem og Karlsen.

- Jeg måtte ha noe igjen for å gi alt. Hadde han kjørt bedriften rett kunne han ha 100 millioner kroner i upside, forklarte Uppstrøm om Seim.

Les også : Satset alt jeg eide på Seim

- Ikke alene
Uppstrøm understreket samtidig at han ikke var alene om å stole på Seim.

- Jeg er ikke enestående. Alle stolte på Seim, sa han ifølge DN.

Da Uppstrøm snakket om medienes dekning av saken kom tårene.

- All media har ikke dreid seg om sak, det er bare jævelskap alt sammen, sa en hikstende Uppstrøm.

Les mer: - Jeg var en forbannet idiot

Uppstrøms hovedforsvarer Erling O. Lyngtveit avviste i sin sluttprosedyre at Uppstrøm har gjort noe straffbart. Han viste til at Uppstrøm hadde penger til gode fra Seim, og at han ikke kunne vite at pengene han fikk utbetalt skyldtes urettmessige uttak gjort av Seim.

- Dette er ikke en sak om skyld, men om mangel på skyld, sa Lyngtveit i sin prosedyre.

Les mer. Ber om frifinnelse for Uppstrøm

Les også:

Her er knepene som brukes for å snyte kemneren

- Statoil-tallene er forferdelig dårlige

Oljearbeidere vil ha ulempetillegg for manglende mobil

Apples Netbook-killer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært