Meny

Her er knepene som brukes for å snyte kemneren

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange er kreative i forsøket på å omgå nye regler om skatt på utbytte og gevinst.

Skatt Øst har avdekket flere metoder for å ta ut verdier skattefritt fra aksjeselskaper, etter nye regler om skatt på utbytte og gevinst, skriver Dagens Næringsliv.

Fra og med inntektsåret 2006 trådte den såkalte aksjonærmodellen i kraft. Utgangspunktet for modellen er at utbytte som reinvesteres i næringsvirksomhet - altså utbytte fra et selskap til et annet - ikke skal beskattes, mens utbytte til privatpersoner er skattepliktig på lik linje med arbeidsinntekt og kapitalinntekter.

Dette er tre knep som benyttes:

Metode 1:
Eieren kjøper private forbruksartikler eller spiser middag på restaurant privat. Selskapet betaler regningen.

Metode 2:
Aksjeselskapet utbetaler aksjonærlån til eieren. Men vedkommende betaler aldri lånet tilbake.

Metode 3:
Eieren lager falsk faktura, eller får den utstedt av utenforstående. Fakturaen brukes til å unndra moms og skatt, og til å dekke over private uttak fra selskapet. Ved å utstede for eksempel en falsk faktura på 100.000 kroner, til sammen 125.000 kroner inkludert moms, så blir totalt 70 prosent av beløpet, i dette tilfellet tilsvarende 88.000 kroner, spart i skatt og avgift.

- Ingen stor overraskelse
- I bokettersyn i mindre selskaper finner vi ofte bilag og fakturaer som gjelder private utgifter. Dette kan være alt fra lørdagspizzaen til større gjenstander som tv, kjøleskap, møbler, kunst, båter, hytter og lignende. Dette var ingen stor overraskelse for oss, vi forutså til en viss grad at det kunne komme til å skje, sier leder Jan-Egil Kristiansen i skattekrimavdelingen i Skatt Øst, som kontrollerer privatpersoner og næringsvirksomhet i Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland.

Jan-Egil Kristiansen karakteriserer overfor DN det som alvorlig og avansert å få andre til å utstede falske regnskapsbilag for å skjule unndragelser og uttak.

- Dette er et høyt prioritert satsingsområde for oss, særlig fordi det er så lønnsomt å bruke slik uriktige dokumenter i aksjeselskaper for å kunne ta ut utbytte skattefritt og dermed omgå reglene etter aksjonærmodellen, sier han til avisen.

Les også:

Har tømt selskaper for 195 millioner

- Nordmenn er selv skyld i økt kriminalitet fra utenlandske bander

Oljearbeiderne vil ha ulempetillegg for manglende mobil

Apples Netbook-killer

Privatøkonomi
Populært