Meny

Sterkt boligmarked kan presse opp lånerentene

Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene kan drive opp rentene raskere og mer enn ventet.

Forrige uke lot sentralbanksjef Svein Gjedrem styringsrenten bli stående på 2,0 prosent, men han senket rentebanen. Dermed ligger det an til at rentehoppene utsettes.

Samtidig gir det sterke boligmarkedet Norges Bank hodebry .

Og boligtallene som ble lagt frem i går letter ikke Gjedrems bekymringer.

Les saken : Flate priser - fullt trykk

- Vi fikk nok et sterkt boligpristall for oktober med en sesongjustert månedsvekst på 1,2 prosent etter 1,6 prosent i september. Fortsetter det å komme inn så sterke boligpristall og kredittveksten til forbrukerne fortsetter oppover, så vil nok Norges Banks bekymring for sterk lånevekst øke og bli et viktigere argument for videre oppgang i styringsrenten, skriver Katrine Godding Boye i Nordeas morgenrapport.

I går kom det også tall som viser at folk tar opp mer lån.

Les saken: Alle låner mer

- Indikerer prisoppgang
Handelsbanken Capital Markets ser også faren for at boligprisene vil trekke med seg renten oppover, og peker på de sterke makrotallene.

- Boligprisene i oktober steg med hele 1,2 prosent sesongjustert sammenlignet med september. Vi hadde ventet et fall etter den markante oppgangen i september på 2,0 prosent. Septemberveksten er opprevidert fra 1,6 prosent. Derfor er det ekstra overraskende at prisene stiger så markant andre måned på rad, skriver Handelbanken i morgenrapporten.

Analytikerne merker seg også at omløpshastigheten, det vil si tiden det tar fra en bolig er annonsert på Finn.no til den er solgt, har falt de siste månedene og med to dager siden oktober i fjor.

- Omløpshastigheten bruker gjerne å være en ledende prisindikator, hvor fall indikerer prisoppgang lenger frem i tid, påpeker Handelsbanken.

DN.no/kalkulator:
Finn beste boliglån - fast rente
Finn beste boliglån - flytende rente
Så mye dyrere blir lånet
Så mye kan du låne

- Renten kan bli hevet raskere og mer Norges Bank har advart mot rask oppgang i boligprisene og kredittveksten, og mener at dette kan skape finansiell ustabilitet på lenger sikt.

Les: Gjedrem: - Risiko for at boligprisene skyter fart

- Denne advarselen tar vi alvorlig, og ser på det som et risikomoment til at renten kan bli hevet raskere og mer enn det vi ser for oss i vårt hovedscenario, skriver Handelsbanken.

Likevel tror analytikeren at denne risikoen er et stykke unna. Både fordi at to måneder med sterk boligprisoppgang ikke er nok til å lage en trend og fordi kredittvekststatistikken for september var litt svakere enn ventet.

- Riktignok steg den samlede kredittveksten fra innenlandske kilder fra 4,6 prosent år/år til 4,8 prosent, men det var etter en betydelig nedrevidering av augusttallet. Dessuten var oppgangen til bedriftenes kredittvekst lang lavere enn det vi hadde ventet. Ei heller husholdningenes kredittvekst steg særlig. Dette toner noe ned risikoen for finansiell ustabilitet lenger frem, skriver Handelsbanken.

Les også:

- Boligprisene stanger mot taket

Geir (34) halverte boliglånet på to år

Gjør rentekupp om ett år

Privatøkonomi
Populært