Meny

Frykter nye forsinkelser for F-35

Det nye jagerflyet F-35 kan bli ytterligere forsinket. Foto: Jsf.mil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen av jagerflyet F-35, som Norge planlegger å kjøpe, kan bli ytterligere forsinket. Prisen kan bli 29 milliarder kroner høyere enn hva som har vært anslått til nå, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kampflykjøpet

* Til å erstatte dagens F-16-fly valgte regjeringen i fjor det amerikanske F-35 i konkurranse med svenske JAS Gripen. Forhandlingene om endelig pris og antall skal begynne i 2011. Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014, og innfasingen av nye fly skal etter de opprinnelige planene skje i perioden 2016-2020.

* F-35 Lightning II, tidligere kalt JSF (Joint Strike Fighter), er et multirollefly. Det utvikles av Lockheed Martin i samarbeid med den amerikanske marinen og det amerikanske flyvåpenet, samt åtte samarbeidsland, inkludert Norge.

* Norge skal etter planen kjøpe inn 52 operative fly og fire opplæringsfly, til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner.

(©NTB)

Det amerikanske militæret informerte mandag Pentagon om innholdet i en grundig gjennomgang av utviklingsprogrammet. Kilder som kjenner programmet godt, men som ikke ønsker å bli navngitt, sier til Reuters at prosjektet kan bli forsinket med flere år.

Det finnes ulike varianter av F-35, og én av dem kan bli opptil tre år forsinket. Utviklingen av variantene som er ment for det amerikanske luftforsvaret og marinen, vil trolig ta ett år mer enn hva som har vært antatt fram til nå.

Programmet ble lagt om tidligere i år, noe som innebar at produsenten Lockheed Martin fikk 13 måneder ekstra til utviklingen av F-35, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF).

Årsaken til de nye forsinkelsene skal blant annet være problemer med programvaren som skal brukes i de avansert flyene. Kostnadsoverskridelsene skal ha sammenheng med krav fra myndighetene om nye tester før jageren kan tas i bruk.

Verken Lockheed Martin eller forsvarsdepartementet Pentagon ønsker foreløpig å kommentere påstandene om at prosjektet har støtt på nye problemer. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært