Meny

Vil legge ned pelsdyrnæringen

Venstres nestleder Ola Elvestuen sier han har mistet troen på forbedringer i pelsdyrnæringen. Foto: Scanpix/Berit Roald.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og SV reagerer sterkt på de nye bildene av skadde og vanskjøttede pelsdyr.

– Avtalen i Dyrevernmeldingen fra 2002 innebar at vi skulle se vesentlige forbedringer i pelsdyrnæringen. Det ser ikke ut til å ha skjedd noen ting. Når det ikke er gjort forbedringer på åtte år, har jeg mistet troen på at det vil skje, sier Elvestuen til NTB.

Her lider pelsdyrene (Obs! Sterke bilder)

Han viser til at Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike har lagt ned sin pelsdyrnæring og mener at Norge bør følge etter. Venstre vil at de politiske partiene skal fatte de nødvendige vedtakene på sine respektive landsmøter til våren.

– Jeg har ingen tro på at Sp klarer å ta nødvendige grep overfor pelsdyrnæringen. Det er Ap som sitter med nøkkelen, da det i realiteten er de som har makten i regjeringen, sier Elvestuen.

Han viser til at Ap har et landsmøtevedtak som støttet pelsdyroppdrett, men håper det kan gjøres om på landsmøtet til våren.

– Venstre vil presse på for at Ap skal snu, og dermed få på plass et flertall for å forby pelsdyroppdrett i Norge. Vi vil derfor løfte saken inn i Stortinget, slik at den blir behørig belyst før landsmøtesesongen starter, sier Elvestuen.

SV vil på sin side stanse videre pelsdyroppdrett i Norge og heller bruke statlige penger på omstilling i næringen.

– Det har i årevis vist seg umulig for pelsdyrnæringen å sørge for en forsvarlig behandling av dyrene. Vi vil heller bruke de 40 millionene som oppdretterne får i fôrtilskudd, til ulike omstillingstiltak, sier miljøpolitisk talsmann Snorre Valen.

Foreløpig er det bare SV og Venstre som klart går inn for nedleggelse av næringen, men Valen øyner et håp om at kanskje Høyre er på gli. Han viser til det kritiske brevet fra næringspolitisk talsmann Svein A. Flotten til landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

(©NTB)

Les også: Ønsker tilsynsordning for pelsdyr

Les også: Nye avsløringer av mishandling av pelsdyr

Privatøkonomi
Populært