- Slutter med klasevåpen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lockheed Martin sier de vil kutte sine bånd til klasevåpen innen 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORT WORTH (ABC Nyheter): Klassekampen skrev torsdag at danske sosialdemokrater vil kreve at Lockheed Martin slutter å produsere klasevåpen hvis det skal være aktuelt for Danmark å kjøpe det nye kampflyet F35.

Norske politikere ønsket ikke å koble kampflykjøp mot produksjon av klasevåpen. Verken SV eller Arbeiderpartiet mente det var sammenheng mellom det at Norge trolig kjøper kampfly fra en produsent som er involvert i produksjonen av klasevåpen.

- Vi må bruke vår posisjon som eventuell storkunde til å legge press på Lockheed Martin, sier Holger K. Nielsen, forsvarspolitisk talsmann for SF, til Arbejderen.

Han får støtte av John Dyrby Paulsen, som er forsvarspolitiske talsmann for Socialdemokratene.

- En kan ikke skrive under en konvensjon mot klasebomber med den ene hånda og med den andre direkte eller indirekte støtta spredningen av klasebomber, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter besøkte torsdag Lockheed Martins hovedkvarter i Fort Worth, og konfronterte dem med kravet fra danske politikere.

- Nå er det ikke slik at vi bygger klasevåpen. Det vi gjør er at vi fabrikerer en del komponenter til disse våpnene. Men det skal vi nå slutte med, sier Jim Latham som er sjef for det internasjonale industrisamarbeidet i forbindelse med byggingen av F35.

- Vi inngikk disse kontraktene før konvensjonen ble inngått, og vi er nødt til å fullføre dem. Den ene går ut i 2011, mens den andre vil være ferdig i 2013. Det er likevel ikke sånn at vi går ut med pressemeldinger for å klargjøre medierapporter i danske aviser, sier Latham.