Nordmenn har tjent på finanskrisen

I tillegg til lave priser har nordmenn også fått redusert lånerenta og dermed har alle med lån fått en bedre realinntekt på kort sikt. Foto: Colourbox.
I tillegg til lave priser har nordmenn også fått redusert lånerenta og dermed har alle med lån fått en bedre realinntekt på kort sikt. Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forbrukere har på kort sikt tjent på finanskrisen som de to siste årene har herjet den globale økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kalkulatorer

Privatøkonomisk langtidssimulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån. Den regner ut betydningen i årene 2010 til 2013.

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg.

Lynbudsjett
Med denne kalkulatoren kan du meget raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.Kalkulatoren inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Budsjettkalkuator forbruksutgifter
Det er ikke så lett å vite hva man bruker av forskjellige forbruksutgifter som mat og klær. Her kan du få en pekepinn på hva som er normalt ut fra din familiesituasjon.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Det bekreftet sentralbanksjef Svein Gjedrem da han onsdag svarte på spørsmål i tilknytning til presentasjonen av årets siste pengepolitiske rapport.

Sentralbanksjefen gjorde imidlertid et klart unntak for de som er blitt arbeidsledige på grunn av finanskrisen. Heldigvis er det relativt få i Norge der langt de fleste forbrukerne har hatt glede av en ekstraordinær lav prisstigning.

I tillegg til lave priser har også nordmenn fått redusert lånerenta og dermed har alle med lån fått en bedre realinntekt på kort sikt.

Les også: Børsen doblet siden finanskrisen

Hvor lenge dette vil vare er det neppe noen som våger å mene noe bestemt om, men sentralbanksjefen bekreftet at lav prisstigning under inflasjonsmålet kan vare lenge. Større usikkerhet knytter det seg til hvorfor de lange rentene er så lave.

Ny normalrente

Mens finansminister Sigbjørn Johnsen onsdag var raskt ute og advarte særlig unge låntakere mot å tro at dagens rentenivå er det normale, bekreftet sentralbanksjefen at de lange lånerentene tyder på at en norsk «normalrente» kan komme til å ligge lavere enn hva sentralbanken tidligere har gått ut fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens rapport endrer ikke på vårt tidligere anslag på 5 prosent som et normalt nivå, men skulle vi bare tatt hensyn til situasjonen i markedet måtte vi nok gått ytterligere ned, sa Gjedrem.

– I Pengepolitisk rapport er det redegjort spesielt for årsakene til at de lange rentene er så lave. Konklusjonen er at de preges av særskilte forhold og gir trolig ikke et riktig bilde av forventningene til den fremtidige styringsrenten, sa direktør for pengepolitisk avdeling, Jon Nicolaisen, under pressekonferansen. Han – Rentebanen peker i retning av at det mest sannsynlig blir en heving i juni neste år, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjell fra juni

Den nye rentebanen som beskrives i den siste pengepolitiske rapporten ligger lavere enn anslagene i forrige rapport fram til desember 2012 da kurvene igjen treffer hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men derfra og fremover er det ikke de lange rentene i øyeblikket som alene er bestemmende. Sentralbanken legger til grunn at styringsrentene ute og de kortsiktige rentene etter hvert vil stige noe raskere enn det som kommer til uttrykk i de langsiktige markedsrentene, sa Nicolaisen.

Han viste til at Norges Banks anslag er mer i samsvar med anslagene for vekst og inflasjon hos handelspartnerne enn de er med de langsiktige markedsrentene.

Nicolaisen mente det var sentralbankenes betydelige kjøp av statsobligasjon som har presset de lange rentene nedover, men understreket at Norges Bank ikke kunne legge ensidig vekt på dette uten å komme i konflikt med anslagene som er gjort av institusjoner som IMF og OECD.

– Han forsikret at de lavere anslagene for renteutviklingen de neste to år primært skyldtes en langt lavere prisstigning enn forventet og ikke de langsiktig lave rentene som han oppfattet som litt kunstige. (©NTB)