- Renten skal opp

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er glad for at Norges Bank tar innover seg at renten må opp tilslutt (foto: Scanpix).
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er glad for at Norges Bank tar innover seg at renten må opp tilslutt (foto: Scanpix).

Norges Bank legger opp til rentero en god stund. Men så kommer renteøkningene tett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Renteøkningene kommer senere, men så blir det brattere, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securites til DN.no.

For selv om norske boliglånskunder kommer til å nyte godt av lave renter også en stund fremover, vil renten settes opp i fremtiden. Og når renteøkningen først kommer i gang, kan det bli tett mellom hver gang den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen strammer renteskruen.

Norges Bank kuttet igjen i sine renteprognose i dagens ferske pengepolitisk rapport, men legger altså opp til raskere renteoppgang når det er tid for innstramming til høsten.

- Jeg er litt positivt overrasket over at de tar innover seg at renten etterhvert må opp, sier sjeføkonomen.

- Selvfølgelig som ventet
Norges Bank holdt som ventet renten på 2,0 prosent: Lar renten ligge i ro

- Selve rentebeslutningen var selvfølgelig som ventet, sier Andreassen.

Alle av de 17 økonomene TDN Finans hadde snakket med før rentemøtet trodde at Norges Bank ikke ville røre renten.

Utelukker ikke mars
I utgangspunktet legger Norges Bank opp til at neste renteøkning nå kommer en eller annen gang i tredje kvartal. Andreassen mener likevel at mye kan skje før den tid, og utelukker ikke at sentralbanken kan komme til å sette opp renten allerede i mars.

- Vi tror kanskje at de kan komme til å heve renten tidligere enn de sier nå. Vi vil ikke utelukke at den kan komme i mars eller mai, fordi ting kan endre seg mye før vi kommer dit, sier han.

- Det er basert på at vi tror at både verden og norsk økonomi kommer seg sånn nogenlunde, og da er det riktig å heve rentene raskere. Men det gjenstår å se, Norges Bank har foreløpig lagt seg på været, legger Andreassen til.

Tror at Norges Bank kan får rett
Norges Bank ligger nå ikke med en helt annen renteforventing enn markedet, der markedsrentene ligger langt under Norges Bank på litt lenger løpetider.

- Så vi får se hvem som gir seg tilslutt. Vi tror kanskje at Norges Bank kan få rett, sier Andreassen.

Sentralbanken har kuttet jevnt i sine renteprognoser i år. Dagens kutt i rentebanen ligger i snitt på 0,1 prosentpoeng, mens det forrige kuttet var rundt 0,6 prosentpoeng.

- Så det var mye større endring i rentebanen forrige gang, sier Andreassen.

Styringsrenten i referansebanen pengepolitisk rapport 3/09 (blå) , 1/10 (grønn), 2/10 (oransje) og 3/10 (rød).

Se også:

Geir (34) halverte boliglånet på to år

Eiendomsflopp for idrettskjendiser

- Bare tull med rådyre løpesko

- Gull er alle boblers mor

Personvernpolicy