Matsikkerheten truet

FNs organisasjon for ernæring og landbruk mener verdens matsikkerhet er truet som følge av klimaendringene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
FNs organisasjon for ernæring og landbruk mener verdens matsikkerhet er truet som følge av klimaendringene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Det biologiske mangfoldet blant plantene vi dyrker og spiser kan gå tapt for alltid på grunn av klimaendringene, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter fra organisasjonen advarer om at tapet av biologisk mangfold vil ha en betydelig effekt på menneskehetens evne til å brødfø seg i fremtiden, etter hvert som verdensbefolkningen øker til ni milliarder innen 2050.


- Det finnes tusenvis av ville slektninger av matplanter som inneholder genetiske hemmeligheter som gjør dem i stand til å tåle hete, tørke, økt saltkonsentrasjon, oversvømmelse og sykdom, sier FAOs generaldirektør Jacques Diouf i en fersk rapport.

Les også: Dragkamp om biologisk mangfold

75 prosent tapt

- Å øke den bærekraftige bruken av plantemangfoldet kan være den viktigste nøkkelen til å møte truslene mot jordbrukets genetiske ressurser, sier han.

Rapporten anslår at 75 prosent av mangfoldet i matplanter gikk tapt mellom år 1900 og 2000, og ber om «spesiell innsats for å bevare og bruke» både dyrkede planter og deres «ville» slektninger, særlig i utviklingsland.

Femti prosent av økningen i avlinger de siste årene har kommet fra ny typer såkorn, heter det i rapporten.

Les også: Så mye er verdens arter verdt

Nye rissorter

FAOs eksperter peker særlig på suksessen til New Rice for Africa (NERICA), som dyrker nye rissorter som passer i tørre områder og har omvandlet lokaløkonomien i flere deler av Afrika.

FAOs andre rapport på 12 år om tilstanden for verdens planteressurser dekker et bredt emnefelt, fra gensamlinger til effektene av klimaendringer.

Studien spår at opptil 22 prosent av de ville slektningene av viktige matplanter som peanøtter, poteter og bønner vil forsvinne innen 2050 på grunn av det endrede klimaet.

FN har utnevnt 2010 til det internasjonale året for biodiversitet.

Les også: 500.000 arter i frøbanken

Personvernpolicy