– Minst korrupsjon i Danmark, New Zealand og Singapore

– Minst korrupsjon i Danmark, New Zealand og Singapore
– Minst korrupsjon i Danmark, New Zealand og Singapore

Danmark, New Zealand og Singapore er de tre minst korrupte landene i verden, ifølge organisasjonen Transparency Internationals nye, globale oversikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Verdens ti minst og ti mest korrupte land

Transparency International har offentliggjort sin rangering av offentlig korrupsjon på verdensbasis for 2010. Rangeringen er basert på et utvalg av investorers og analytikeres vurderinger av 178 stater.

* 1. plass (delt): Danmark, New Zealand og Singapore.

* 4. plass (del). Finland og Sverige

* 6. plass: Canada

* 7. plass: Nederland

* 8. plass: Australia og Sveits

* 10. plass: Norge

---

* 168. plass (delt): Ekvatorial-Guinea og Angola

* 170. plass: Burundi

* 171. plass: Tsjad

* 172. plass (delt): Usbekistan og Turkmenistan

* 175. plass: Irak

* 176. plass (delt): Burma og Afghanistan

* 178. plass: Somalia

(Kilde: Transparency International) (©NTB)

I alt 178 land befinner seg på listen til Transparency International (TI). De tre minst korrupte landene er de samme som toppet fjorårets liste.

Sverige og Finland befinner seg på en delt fjerde plass, mens Norge er nest dårligst av de nordiske landene på 10. plass, etterfulgt av bankkriserammede Island.

Årsrapporten fra TI ble presentert i organisasjonens hovedkvarter i Berlin tirsdag.

Verre og bedre

I forhold til situasjonen i fjor har korrupsjonen blitt tydelig verre i europeiske land som Tsjekkia, Hellas, Ungarn og Italia, ifølge TI.

Utenfor Europa peker gruppen på landene Madagaskar, Niger og USA som land der korrupsjonen tydelig har økt.

I positiv retning trekker korrupsjonsbekjemperne fram utviklingen i Bhutan, Chile, Ecuador, Makedonia, Gambia, Haiti, Jamaica, Kuwait og Qatar.

Stormaktene USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia, de fem faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, befinner seg på henholdsvis 22., 78., 154., 25. og 20. plass.

Blant andre, sterkt voksende økonomier er India på 87. plass, Brasil på 69. plass, Indonesia på 110. plass og Sør-Afrika på 54. plass.

Lavmål for USA

Selv om USA er nest best av de fem i Sikkerhetsrådet, er landets plassering et historisk lavmål og et fall fra 19. plass i fjor. Landet har falt ut av listen over de 20 minst korrupte, med en tilbakegang fra 7,5 poeng i fjor til 7,1 poeng i år.

Det er første gang det skjer, og det dårligste resultatet USA har oppnådd i indeksens 15 år lange historie.

Canada på sjette plass, Barbados på 17. og Chile på 21. plass er bedre enn USA på det amerikanske kontinent.

Leder for TI i USA, Nancy Boswell, sier til nyhetsbyrået Reuters at boliglånskrisen, Madoff-skandalen og uryddig finansiering i politikken har rystet offentlighetens tiltro til den etiske tilstanden i USAs næringsliv.

– Vi snakker ikke om korrupsjon i betydningen kriminalitet. Vi snakker om det i betydningen at systemet korrumperes slik det praktiseres, sier hun.

Alvorlig problem

Transparency International sier i sin egen kommentar til oversikten at nesten tre firedeler av de 178 landene på listen har dårligere resultat enn 5 på en poengskala fra 10 (svært ryddig og ukorrupt) til 0 (meget korrupt).

– Dette resultatet viser at korrupsjon er et alvorlig problem, sier TI.

Med tanke på de store summene verdens stater bruker for å løse store og påtrengende problemer som krisen i finansmarkedene, klimaendringene og internasjonal fattigdom, er bestikkelser og korrupsjon fortsatt et hinder på veien til framgang. (©NTB)

Personvernpolicy