Foreslår å legge ned Heimevernets elitestyrke

Forsvarets spesialstyrke 016 ble etablert for å møte trusselen fra russiske spesialstyrker. (Illustasjonsfoto av Heimevernet /Scanpix)
Forsvarets spesialstyrke 016 ble etablert for å møte trusselen fra russiske spesialstyrker. (Illustasjonsfoto av Heimevernet /Scanpix)

Forsvarets ledelse foreslår nedleggelse av Heimevernets spesialavdeling 016. Norges Offisersforbund etterlyser en begrunnelse og beskriver prosessen som «pill råtten».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En pill råtten prosess, hvor Forsvaret ikke følger avtaleverket for mannskapene, sier leder av Norges Offisersforbund, Egil André Aas til VG Nett.

Mange av soldatene i HV016 har bakgrunn fra spesialstyrkene og etterretningstjenesten, og de er trent for å kunne bistå politiet og bekjempe mindre styrker.

Avdelingen ble etablert i 1987 for å møte trusselen fra russiske spesialstyrker, Spetsnaz. Ettersom trusselbildet har endret seg, mener Forsvarets ledelse at oppgavene er ivaretatt av andre avdelinger.

I april ba forsvarssjef Harald Sunde sjefen for Heimevernet, Kristin Lund, vurdere om HV016 kunne nedlegges.

– Hun skal levere sin vurdering innen 1. november, sier forsvarssjefens talsmann, Bent-Ivan Myhre.

20. oktober ble styrkesjefen i 016 orientert om nedleggelsen, og om at det drøftes praktiske forhold.

– Vi er kritiske til at Forsvarets ledelse ikke tar de ansatte og oss med i prosessen. Kommer vi ikke inn her, risikerer vi å bli overkjørt ved alle nedleggelser, sier Aas. (©NTB)

Les mer fra ABC Nyheter

Personvernpolicy