Frykter økt strømeksport vil koste dyrt

Økt eksport av norsk energi til Europa kan bli et tapsprosjekt som skattebetalerne må betale, sier Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener regjeringen burde løse problemene i det norske kraftmarkedet før det legges planer for en kabelforbindelse til Tyskland.

– Det er et paradoks at regjeringen planlegger å legge kabel til Tyskland før det er orden på kraftsituasjonen i Hordaland og Midt-Norge. Regjeringen burde bruke noen flere kalorier enn den gjør på å sikre strømforsyningen til regionene, sier Frps klima- og energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Han har ingen tro på at en strømkabel til Tyskland vil gagne norske strømkunder med mindre nettkapasiteten bedres og betydelige mengder ny kraft – også gasskraft – bygges ut.

– Jeg er i utgangspunktet positiv til å selge strøm til EU, men da må vi bygge ut de billige prosjektene og ikke de dyre. Når regjeringen er mer opptatt av havvindmøller enn ny vannkraft, kan strømeksporten bli svært kostbar for norske skattebetalere, sier han.

Les også: - Vi kan ikke lagre strøm

– Selge med tap

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiste fredag til Bonn i Tyskland for å diskutere energisamarbeid med den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle.

Olje og gass utgjorde 72 prosent av norsk eksport til Tyskland i 2009, til en samlet verdi av 72 milliarder. Nå håper Støre samarbeidet trappes opp.

– Jeg tror mulighetene ligger der. Dette må selvfølgelig skje i samarbeid med energiaktørene og energimyndighetene. Men vi vet at også britene er interessert i norsk fornybar kraft, så man må tenke seg om og plassere seg der det er gunstig, sa Støre til NTB torsdag.

En kabelforbindelse som skal styrke strømforsyningen i begge land og bidra til å øke andelen fornybar kraft i Tyskland, er blant det som diskuteres. Ifølge Støre behøver det ikke å drøye så lenge før en slik kabel blir lagt.

Fremskrittspartiet er ikke i utgangspunktet imot å legge kabel til Tyskland, men Solvik-Olsen advarer mot å tro at dette nødvendigvis er lønnsomt.

– Når regjeringen velger dyre fornybarprosjekter og samtidig skal selge mer strøm til utlandet, risikerer man å måtte selge med tap. Differansen er det skattebetalerne som må dekke inn gjennom subsidier, sier Solvik-Olsen.

Les også: - Trolig høye strømpriser også i vinter

Flaskehalser

I den hjemlige energidebatten har det vært mye oppmerksomhet om høye strømpriser og dårlig forsyningssikkerhet i Midt-Norge og på Vestlandet. Men disse forholdene behøver ikke å bli påvirket av en eventuelt økt eksport til Europa, anfører seniorforsker Erlend Randeberg ved forskningsinstituttet Iris i Stavanger.

– Kraftsituasjonen i Midt-Norge og på deler av Vestlandet handler om flaskehals-problematikk. Kraften når ikke ut fordi det ikke er tilstrekkelig nettkapasitet, sier Randeberg til NTB.

Han sier kraftoverskuddet i Norge er økende som følge av at industrien og husholdningene bruker mindre strøm enn før, men det betyr ikke at det tidvis er energimangel også her hjemme.

– Noe av poenget med kabelen er jo å eksportere når vi har overskudd av strøm og importere når vi har underskudd av strøm. Det vil gi større fleksibilitet og forsyningssikkerhet, sier han.

Randeberg understreker imidlertid at en sjøkabel til Tyskland ikke uten videre løser problemene på Vestlandet og i Midt-Norge.

– Dersom veiene i Norge ikke er gode nok, hjelper det ikke å bygge motorvei til Europa. Flaskehalsene er hjemme vil jo være her for det, sier han. (©NTB)

Les også: Ber EU sjekke Statnett

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy