Enveisbillett til Mars

Mars er den fjerde planeten fra solen. Foto: Nasa.
Mars er den fjerde planeten fra solen. Foto: Nasa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere argumenterer for å sende kolonister til Mars på enveisbillett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I artikkelen «To Boldly Go: A One-Way Human Mission to Mars», hevder forfatterne at en bemannet ferd til Mars og tilbake er teknisk mulig, men urealistisk på kort sikt. Dette skyldes hovedsakelig de kolossale kostnadene og manglende politisk vilje. Fordi størsteparten av kostnadene vil gå til å bringe mannskapet og romskipet trygt tilbake til jorden mener de to at en enveisferd ikke bare vil redusere utgiftene betydelig, men også signalisere starten på menneskelig kolonisering av planeten, melder Science Daily.


Artikkelen til Dirk Schulze-Makuch ved Washington State University og Paul Davies ved Arizona State University står på trykk i månedens utgave av tidsskriftet «Journal of Cosmology».

Les også: Kan det finnes liv her?

Mars er den klart mest lovende planeten for vedvarende kolonisering og utvikling, konkluderer forfatterne. Planeten ligner på mange måter jorden, og har en viss overflategravitasjon, en atmosfære, vann i rike mengder, viktige mineraler og karbondioksid. Den er jordens nest nærmeste nabo (etter Venus). En reise dit vil ta seks måneder under ideelle forhold og med dagens raketteknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser for oss at utforskningen av Mars kan begynne og fortsette i lengre tid utelukkende med enveisferder, sier Schulze-Makuch.

- Dette vil være første skritt mot å etablere en permanent menneskelig tilstedeværelse på planeten.

Les også: Skal jakte på sjøer utenfor solsystemet

De to foreslår en rekke ferder, som gradvis vil kolonisere planeten på lengre sikt.

Forskerne ser for seg at astronautene vil få nye forsyninger fra jorden på jevnlig basis, men i etter hvert nyttegjøre seg ressurser som er tilgjengelige på Mars, for til sist å bli selvforsynende. Dermed kan de fungere som senter for en større kolonisering på sikt.

Les også: Har funnet «jordlignende» planet