Skattelistene er på vei

Skattelistene er på vei
Skattelistene er på vei
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er igjen tid for å smugsjekke lønna til naboen, sjefen og slekta. Nå kommer skattelistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skattekalkulatorer

Skatteberegning for 2009
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2009.

Skatteberegning 2010
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2010. Denne kalkulatoren kan brukes av nesten alle.

Skatteberegning 2011
Beregn skatten for 2011. Kalkulatoren baserer seg på forslaget i statsbudsjett, som etter all sannsynlighet blir vedtatt.

Skatter og avgifter 2011
Kalkulatoren beregner hva du totalt betaler i skatter og avgifter. Alle typer blir tatt hensyn til i denne kalkulatoren.

Det som for noen er utidig snoking i de mest private forhold, er for andre en demokratisk rett til å kontrollere at myndighetene ikke forskjellsbehandler innbyggerne og at skattesystemet fungerer etter hensikten. Det som uansett er helt klart er at når skattelistene offentliggjøres onsdag, er det like omstridte i år som tidligere.

Fremskrittspartiet er den iherdigste pådriveren for å forby den årlige publiseringen av skatteopplysningene, men står foreløpig mutters alene i Stortinget om en slik absolutt holdning.

– Vi mener offentliggjøringen av skattelistene er i strid med personvernet, og har flere ganger fremmet forslag om å stanse offentliggjøringen. Så lenge de rødgrønne har flertall i Stortinget ser det ikke til at vi kommer noen vei, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

– Privatsak

– Vi ser på skatteforhold som et forhold mellom en enkeltperson og myndighetene, og ser ingen grunn til at den informasjonen skal offentliggjøres til allmenn grafsing. Man får heller ikke nødvendigvis det fullstendige bildet av det som legges ut, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da forslaget om forbud mot publisering og at det innføres konsesjonsordning for innsyn i listene ble behandlet i mars fikk det bare stemmene fra Frps egne representanter.

– Å foreslå et forbud er helt uaktuelt. Dersom det er behov for endringer, vil vi legge fram forslag slik at de kan gjelde for skattelistene som legges ut høsten 2010, fastslo finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet opplyser nå at det ikke foreligger noen planer om justeringer av regelverket.

Kritisk til salg

Det har etter det NTB får opplyst vært en viss diskusjon i departementet om at kriminelle kan bruke skattelistene til å plukke ut ofre for «ran, trusler, tyverier og bedragerier», slik Politidirektoratet påpekte i et brev til Justisdepartementet før nyttår i fjor.

En ordning med anonymiserte skattelister, slik Høyre ønsker, kunne løst det problemet. Partiet ønsker dessuten at søk i listene skal være sporbare og at personen som er gjenstand for søket skal bli informert, slik praksisen er for kredittopplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en liten mulighet for at Stortinget ser på nettavisenes angivelige praksis med å selge skatteopplysninger og skjerper inn reglene. Mens Kristelig Folkeparti fastslår at nettavisenes salgspraksis viser at bruken av opplysningene har gått for langt, foreslo Venstre i våres at listene bare skulle være tilgjengelige på offentlige nettsteder. (©NTB)