Kongressen vil ha straffetoll på kinesiske varer

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket vekker sterke reaksjoner i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket ble fattet med 348 mot 79 stemmer onsdag kveld, men vil først bli behandlet i Senatet etter kongressvalget i midten av november.

– Det kunne ha blitt skapt en million amerikanske jobber dersom den kinesiske regjeringen fjernet sin hånd fra vekten, sier demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Taus Obama

– Vi forstår at det amerikansk-kinesiske forholdet er viktig på alle måter, både kulturelt, politisk, diplomatisk, økonomisk og kommersielt, men vi er nødt til å få dem til å følge reglene, sier Pelosi.

President Barack Obama har ikke gitt uttrykk for hva han mener om å innføre straffetoll på kinesiske varer, og det er derfor uklart hvilken skjebne forslaget vil lide.

– Rent generelt mener folk at de styrer sin valuta på en måte som gjør våre varer dyrere å selge og deres varer billigere å selge, sa Obama på et valgmøte få timer før onsdagens avstemning i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer

Onsdagens vedta i Kongressen vekker sterke reaksjoner i Beijing, også blant amerikanske bedrifter som er etablert i Kina.

– Å gi Kina skylden, hjelper ikke amerikansk økonomi. Dette forslaget kan i stedet koste mange amerikanere jobben, advarer lederen for det amerikanske handelskammeret i Kina, John Watkins.

– Vi oppfordrer Senatet til å se nøye på dette forslaget og håper at det stanser opp, sier han.

I strid med WTO

En talsmann for det kinesiske handelsdepartementet sier at forslaget om å innføre straffetoll vil være i strid med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Å vurdere straffetoll med vekslingskurs som påskudd, er ikke i tråd med WTOs regelverk, sier talsmannen Yao Jian til nyhetsbyrået Xinhua. (©NTB)