Kongressen vil ha straffetoll på kinesiske varer

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Vedtaket vekker sterke reaksjoner i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket ble fattet med 348 mot 79 stemmer onsdag kveld, men vil først bli behandlet i Senatet etter kongressvalget i midten av november.

– Det kunne ha blitt skapt en million amerikanske jobber dersom den kinesiske regjeringen fjernet sin hånd fra vekten, sier demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Taus Obama

– Vi forstår at det amerikansk-kinesiske forholdet er viktig på alle måter, både kulturelt, politisk, diplomatisk, økonomisk og kommersielt, men vi er nødt til å få dem til å følge reglene, sier Pelosi.

President Barack Obama har ikke gitt uttrykk for hva han mener om å innføre straffetoll på kinesiske varer, og det er derfor uklart hvilken skjebne forslaget vil lide.

– Rent generelt mener folk at de styrer sin valuta på en måte som gjør våre varer dyrere å selge og deres varer billigere å selge, sa Obama på et valgmøte få timer før onsdagens avstemning i Kongressen.

Advarer

Onsdagens vedta i Kongressen vekker sterke reaksjoner i Beijing, også blant amerikanske bedrifter som er etablert i Kina.

– Å gi Kina skylden, hjelper ikke amerikansk økonomi. Dette forslaget kan i stedet koste mange amerikanere jobben, advarer lederen for det amerikanske handelskammeret i Kina, John Watkins.

– Vi oppfordrer Senatet til å se nøye på dette forslaget og håper at det stanser opp, sier han.

I strid med WTO

En talsmann for det kinesiske handelsdepartementet sier at forslaget om å innføre straffetoll vil være i strid med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Å vurdere straffetoll med vekslingskurs som påskudd, er ikke i tråd med WTOs regelverk, sier talsmannen Yao Jian til nyhetsbyrået Xinhua. (©NTB)

Personvernpolicy