Sveitsisk president:Vil stramme opp Støre

Aldri i verden: - Jeg ville aldri hatt euro. Og EUs stabilitetspakt, nei takk, sier den sveitsiske president Doris Leuthard. Foto: Thomas Vermes
Aldri i verden: - Jeg ville aldri hatt euro. Og EUs stabilitetspakt, nei takk, sier den sveitsiske president Doris Leuthard. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveits' president Doris Leuthard kommer til Norge. Under hennes blide blikk kan det ulme irritasjon over norsk snillisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sveits - en øy i EU

Øy i EU: Sveits er et lite land omgitt av EU på alle kanter. Men landet vil ikke bli medlem eller delta i EØS-avtalen som overlater til Brussel å utvikle lovgivningen på mange områder.

EFTA-medlem: Sveits er sammen med Norge, Island og Liechtenstein medlem av frihandelsorganisasjonen EFTA. Utenom Sveits har de tre øvrige EFTA-landene EØS-avtalen med EU.

Bilaterale avtaler: Sveits har også full adgang til EUs indre marked gjennom ca. 120 sektoravtaler. Her har ikke sveitserne forpliktet seg til automatisk å overta alle nye lover som utformes i Brussel på disse områdene.

Land og folk: Sveits har 7,7 millioner innbyggere hvorav 21,7 prosent er utlendinger.

Direkte demokrati: Sveits er en konføderasjon med stor grad av indre selvstyre for de 26 kantonene og 2600 kommunene. Borgerne kan ved å samle 50.000 underskrifter kreve folkeavstemning om hvilket som helst av parlamentets beslutninge.

BERN, SVEITS (ABC Nyheter): Uenighet om hvor mye man skal ta hensyn til menneskerettigheter når Sveits og Norge inngår frihandelsavtaler med u-land, kan ligge og ulme når den sveitsiske president Doris Leuthard 14. oktober kommer på offisielt besøk til Norge.

Tilsynelatende er alt idyll idet en av Norges nærmeste partnere i frihandelsorganisasjonen EFTA kommer på todagersbesøk:

Middag på Slottet, kransenedleggelse og vennskapelige samtaler blant annet med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi er tøffere

Men uoffisielle samtaler ABC Nyheter har hatt med sentrale personer i den sveitsiske hovedstaden Bern, tyder på at sveitserne gjerne kunne tenke seg en tøffere linje når de to landene sammen med Island og Liechtenstein forhandler fram frihandelsavtaler verden over.

- Vi er tøffe i økonomiske forhandlinger. Dere blander sammen handel og andre forhold, sier en kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Trond Giskes brev til Stortinget: - Vi er opptatt av menneskerettigheter.

Men da president Leuthard onsdag møtte norske medier på sitt kontor, kom hun ikke inn på noen uoverensstemmelser.

Som en familie

Hva vil du diskutere med Norge?

- Vi vil snakke om vårt forhold til EU. Men mesteparten blir vennskapelige samtaler, sier Leuthard til ABC Nyheter.

- Vi har mye til felles internasjonalt, både som brobyggere i konflikter, i synet på at menneskerettigheter er viktig og har mange av de samme verdiene også i klimaspørsmålet, sier Leuthard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva gjenstår å diskutere?

- Du møter ikke kolleger fordi du har problemer. Når du har gode forhold, som i en familie, må du investere tid til å pleie forholdet, sier den kristeligdemokratiske politikeren, men legger til:

- Vi vil snakke om felles strategier for å påvirke internasjonale prosesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sier nei til EU og EØS

Det sveitsiske folket stemte ned EØS-avtalen de tre øvrige EFTA-landene har med EU. I stedet har de rundt 120 sektoravtaler der Sveits nekter å automatisk innføre alle nye lover EU utvikler, slik Norge gjør i EØS.

- Da du var i Brussel meldte norske Aftenposten at EU-presiden Van Rompuy ikke lenger vil fortsette med bilaterale avtaler. Ble det kommunisert til deg?

- Nei. I møtet ble det ikke nevnt. På pressekonferansen leste han opp en skriftlig erklæring fra 2008. Dette er mot fakta. Hvis du er interessert i en løsning, vil du alltid finne en.

- Når jeg snakker med hovedstedene, føler jeg ikke vi har noe problem, svarer Leuthard.

De store er harde

Det høyreorienterte Sveitsiske Folkeparti (SVP) har vokst til parlamentets desidert største, etter alt å dømme mye på grunn av sin motstand mot EU og EØS. Men partiets medlem i økonomikomiteen, Hans Kaufmann, er frustrert:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regjeringen og administrasjonen vil alle inn i EU. Det hater jeg, sier han.

Og det er riktig at regjeringen for mange år siden leverte inn en medlemskapssøknad til EU. Den ligger fortsatt der. Hinderet er som i Norge, at folket er imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President mot medlemskap

- Hans Kaufmann er frustrert over at regjeringen og administrasjonen er for EU-medlemskap. Gjelder det deg, president Leuthard?

- Nei. Jeg er fullt ut enig med vår nye EU-utredning som konkluderer med å fortsette den bilaterale veien, svarer presidenten.

Les om utedningen: Best uten EU og EØS.

- Jeg er ikke for EU-medlemskap. Men jeg kan ikke si hva situasjonen er om ti år. Føderalismen er fortsatt veldig dårlig utviklet i EU. De må desentralisere dagens struktur. Skjer det, kan det endre min holdning, sier hun.

- Men jeg ville aldri likt å ha euro, og EUs stabilitetspakt - nei. Jeg vil ha mine egne beslutninger om mitt budsjett, sier Doris Leuthard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trekker business med seg

Som når det norske kongehuset er på utenlandsreiser, følges Doris Leuthard av forretningsinteresser på sin reise til Oslo.

Ferske tall fra den sveitsiske regjeringen viser at det sveitsiske handelsoverskuddet overfor Norge har økt fra 241 millioner sveitsiske franc (1,5 milliarder kroner) i 2000, til 497 millioner (3,1 milliarder kroner i fjor).

Denne gangen skal de sveitsiske og norske miljøene for medisinsk utstyr møtes på et storstilt arrangement på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Det norske kongeparet og den sveitsiske presidenten skal åpne begivenheten 15. oktober.