Markedsfører skandaleprosjekt på Gran Canaria

Fra Monte Carrera.
Fra Monte Carrera.

Tross dundrende konkurs og milliontap for investorer, frister Eiendomsmegler 1 med panoramautsikt og fantastisk beliggenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monte Carrera

Eiendomsprosjektet Monte Carrera på Gran Canaria ble startet i 2002. En halv milliard kroner skulle brukes på å utvikle den 16.000 kvadratmeter store tomten, som ligger i den gamle fiskerlandsbyen Arguineguin. Planen var bygge inntil 168 leiligheter med sjøutsikt på tomten. I tillegg skulle det bygges svømmebassenger, hageanlegg og næringslokaler. Prosjektet skulle stått ferdig høsten 2004., men er fortsatt ikke fullført. I begynnelsen av september i år gikk prosjektet dundrende konkurs. De største investorene i eiendomsprosjektet er idag kundene til finansrådgivningsselskapet Formuesforvaltning.

Kilde: DN

Satsingen på leilighetsprosjektet Monte Carrera på Gran Canaria har blitt et mareritt både for investorene og leilighetseierne, og en kvart milliard kroner har gått tapt i det som skulle være et ferieparadis.

Og selv om Oslo Byfogdembede 1. september åpnet konkurs i boet til selskapet PAAS, som satset stort utbyggingen, ligger det fortsatt for salg - uten at den dundrende konkursen er nevnt med et ord.

«Monte Carrera - norsk boligprosjekt, ferdigstilles høsten 2010», lyder annonsen som Eiendomsmegler 1 Gran Canaria har på Finn.no.

Annonsen på Finn.no:

Og på meglerkontorets hjemmesider (ekstern lenke) finner man en bred presentasjon: «Monte Carrera med sine 131 leiligheter håper man snart kan ferdigstilles, etter store forsinkelser.», skriver meglerkontoret.

Etter det DN.no kjenner til har prosjektet også vært profilert i vinduene til Eiendomsmegler 1 Gran Canaria etter konkursen.

- Helt utrolig
- Det er helt utrolig at de ikke informerer om dette omgående når prosjektet er konkurs, sier fagdirektør for bolig Torgeir Øines i Forbrukerrådet til DN.no.

Øines mener det mest alvorlige er at Eiendomsmegler 1 Gran Canaria kan fremstå som et norsk meglerkontor, mens det i realiteten er et spansk selskap, underlagt spansk lovgivning.

Hjemmesiden til norske Eiendomsmegler 1 har også en peker videre til Eiendomsmegler 1 Gran Canaria, der salgspresentasjonen av Monte Carrera ligger.

- Man kan ikke markedsføre noe som ikke er salgbart. Jeg forutsetter at de sier fra til de som tar kontakt – men de burde absolutt ta presentasjonene bort umiddelbart, sier Øines.

Avskilting denne uken
- Dette er ikke greit, og det er helt klart at de bør gjøre noe med annonsene. Her har det ikke vært solgt leiligheter på to år. Og det er ingen grunn til å markedsføre prosjekter der man ikke selger boliger. Jeg skal ta en prat med guttene der nede å få dem til å gjøre noe med det, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus til DN.no.

Nymark mener likevel at kunder som tar kontakt vedrørende prosjektet får opplyst om konkursen, og sier at de har kommunisert til Finanstilsynet at Eiendomsmegler 1 skal være ute av Gran Canaria i løpet av denne måneden.

- Og guttene der nede mener de skal ha klart å fjerne Eiendomsmegler 1-skiltene og omprofilere i løpet av uken, sier Nymark.

- Hvorfor trekker kjeden seg ut av Gran Canaria?

- Vi har hatt en langsiktig plan om å trekke oss ut av utenlandsmegling. Intensjonen var å holde oss der nede til Monte Carrera var ferdig overlevert, men Finanstilsynet ville at vi skulle trekke oss ut nå, og da gjør vi som de sier.

- Hva synes du om jobben Gran Canaria-kontoret har gjort?

- I all hovedsak har de gjort en god jobb, men det kan tyde på at man ikke har sikret seg at kundene har forstått forskjellen på å handle bolig i utlandet og i Norge fullt ut. Men som helhet skulle jeg ønske at Eiendomsmegler 1 aldri hadde gått inn Spania. Det har verken vært god investering eller omdømmemessig hyggelig affære for oss, sier Nymark.

- Ubetenksomt og svakt
Øines i Forbrukerrådet vil ikke på stående fot ta stilling til om dette er brudd å markedsføringsloven, uansett vil det kun ha som konsekvens enn at annonsene må fjernes.

- Men dette er ubetenksomt og svakt av Eiendomsmegler 1, sier Øines.

Ifølge DN har norske investorer tapt nærmere en kvart milliard kroner på prosjektet. Og bostyreren mener sjansen for at de ser igjen pengen er liten.

- Den er tilnærmet null, sier bostyrer Jacob S. Bjønnes-Jacobsen i advokatfirmaet Grette til DN.

Les også:

Slik unngår du ferieboligtabbene i utlandet

Fiasko på Gran Canaria

Personvernpolicy