- Vi kan ikke lagre strøm

VINTERDYRT: Norge er avhenging av kraftimport om vinteren, noe som gir høye strømregninger. Men alternativet, å produsere nok strøm selv, er ikke bedre, mener Forbrukerrådet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)
VINTERDYRT: Norge er avhenging av kraftimport om vinteren, noe som gir høye strømregninger. Men alternativet, å produsere nok strøm selv, er ikke bedre, mener Forbrukerrådet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Derfor er det vanskelig å unngå dyr, importert strøm og høye regninger om vinteren, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Spotpriser på strømSpotpris på strøm er det som etter all sannsynlighet gir den billigste strømmen over tid. Her er en oversikt over de landsdekkende leverandørene.

Råd om strøm:

Typer strømavtaler

Hva slags avtale skal du velge

Skifte av strømleverandør

KALKULATORER:

Fyringskalkulator Her kan du regne ut hva som er billigst å fyre med. Er det strøm, ved, olje eller parafin? Dette er kun en vurdering av hvilken kilde som er billigst her og nå.

Strømkalkulator Her ser du hvordan strømprisen blir bygd opp, og hvor mye du må betale per år. Prisen består av kraftpris, pris på nettleie, forbruksavgift og merverdiavgift.

(ABC Nyheter): Onsdag kom nyheten om at det igjen kan bli rekordhøye strømpriser til vinteren på grunn av lav vannstand i vannmagasinene.

Men i sommer kunne vi lese at i perioder med kraftig regn solgte kraftprodusentene unna strøm til utlandet.

Da er det lett å tenke at kraftprodusentene heller bør spare opp til vinteren, enn å selge unna i gode tider. Men så enkelt er det ikke, ifølge Torgeir Øines fagdirektør i forbrukerpolitisk avdeling ved Forbrukerrådet.

- Man selger ut om sommeren, men det er ikke sikkert man hadde fått en gevinst på vinteren hvis man ikke hadde gjort det.

- Dette har med hvordan kraftsystemet henger sammen. Ikke alt produsentene gjør kommer til forbrukernes fordel, men det er sånn at strøm er en umiddelbar vare, som forbrukes i det sekund den produseres. Man kan lagre litt vann i magasinene, men elvekrafta som produseres på Østlandet kan ikke lagres.

- Elvekraft produseres når vannet renner, og når det er frost så renner det ikke. Andre land har kullkraft og atomkraft som kan produseres mer jevnt, forklarer han til ABC Nyheter.

Vårt system gjør at Norge i perioder er nettoeksportør av kraft, mens vi i andre perioder er nettoimportør av kraft.

- Det bra at man har mer å trekke på - at man kan importerer strøm i de kritiske periodene midtvinters, mener Øines.

Alternativet er å bygge opp det norske kraftsystemet for å ha nok kraft også til disse toppene.

- Det hadde vært svært kostbart. Så dagens system er nok mer fornuftig for forbrukeren, men det vil alltid være rom for forbedring, sier Øines.

Blant annet kunne den ekstreme situasjonen vinteren 2009/2010, som resulterte i skyhøye strømregninger for mange nordmenn, vært mindre ekstrem med bedre planlegging, mener han:

- Det som skjedde i vinter, var at det ble veldig kaldt i hele Norden, dermed hadde vi høyt strømforbruk samtidig som flere kjernekraftverk var ute av produksjon i Sverige. De skal ha vært stengt på grunn av planlagt revisjon, og det må man prøve å unngå. Man bør sørge for ikke å ta dem ned midt på vinteren, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Torgeir Øines til ABC Nyheter.

Etter planen skal den svenske energiproduksjonen være tilbake til en normalsituasjon kommende vinter, slik at vi ikke får en reprise av det som skjedde sist vinter. Men ifølge energiminister Terje Riis-Johansens sliter de med å rekke dette, noe som bidrar til usikkerhet rundt strømprisene.

Les også: Frykter nye sjokkpriser på strøm

Personvernpolicy