Bare én av seks er gjeldfri

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

83 prosent av alle norske husholdninger skylder penger viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Men over halvparten av pensjonistene er gjeldfrie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Privatøkonomisk langtidssimulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån. Den regner ut betydningen i årene 2010 til 2013.

Siden juli 2008 til juli i år har de norske husholdningenes gjeld økt fra 1.820 milliarder til 2.060 milliarder kroner, en årlig vekst på 5,8 prosent. Rundt 80 prosent av husholdningenes gjeld er knyttet til bolig- og fritidseiendommer, skriver Stavanger Aftenblad.

– Den samlede gjeldsbelastningen hos husholdningene i Norge er høy sammenlignet med inntekten. Det henger sammen med at de fleste nordmenn bor i egen bolig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Stavanger Aftenblad.

Kalkulatorer:
Hvor mye kan du låne
Privatøkonomisk langtidssimulering

Mer enn hver femte husholdning har en gjeld som er tre ganger så høy som bruttoinntekten, ifølge tall fra Norges Bank og Statistisk sentralbyrå.

– Samlet sett er den finansielle stillingen til norske husholdninger sterk. Og da ledigheten økte høsten 2008, steg den lite. Nå har den begynt å falle, sier Andreassen, som peker på at Norge ikke har utsikter til høy ledighet de nærmeste årene.

For de over 67 år ser gjeldssituasjonen lys ut. Bare 54 prosent av enslige eldre har gjeld, og 28 prosent av de som har gjeld i denne gruppen, skylder mindre enn 300.000 kroner. I gruppen eldre par er tre av fire gjeldfrie. (©NTB)

Personvernpolicy