Entreprenørtopper siktet for grov korrupsjon

Malvin Nilsen Foto: Selskapet
Malvin Nilsen Foto: Selskapet

Toppsjef og styreleder i Nord-Norges største entreprenørselskap er siktet i Store Norske-saken. Begge trekker seg fra jobbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot ledelsen i entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner AS, i forbindelse med den såkalte Store Norske-saken.

Det er toppsjef Malvin Nilsen og styreleder Frode Nilsen som er siktet i saken.

- Dette har kommet som et sjokk på oss alle. Både selskapet og de personer som er siktet er innstilt på samarbeid og åpenhet i forhold til den pågående etterforskning fra Økokrims side. Dersom det viser seg at Malvin og Frode Nilsen har trådt feil i Store Norske-saken tar de ansvaret for det, skriver informasjonssjef Beate Bø Nilsen i en pressemelding.

Videre skriver selskapet at siktelsene er et alvorlig anslag mot deres omdømme, tillit og troverdighet.

- LNS-konsernet har gjennom flere tiår hatt stor betydning for næringsutviklingen og arbeidsplasser i landsdelen, skriver selskapet, som ifølge hjemmesiden er Nord-Norges største entreprenør.

Nye mennesker uten bindinger

Både styreleder og toppsjef har trukket seg fra sine posisjoner inntil saken er avsluttet.

- Begge mener at selskapene er best tjent med at nye personer, uten bindinger til Store Norske-saken, overtar ansvaret fremover, skriver selskapet.

Inn kommer tidligere Aker Solutions-topp Inge K. Hansen som ny styreleder. Målet er å skape ro i selskapet.

- Han har en erfaringsbakgrunn som ikke bare vil skape ro og opprettholde tillit, men som også vil være med på å løfte selskapet videre, skriver selskapet.

Hansen er i dag uavhengig rådgiver og styreleder blant annet i Gjensidige Forsikring, NorSun, Bertel O. Steen og Hotell- og Restauranthuset Continental. I tillegg sitter han i styrene i Norsk Hydro, NordWind, Master Marine, Jiffy International og Sissener.

«Uforståelig dyre og langvarige»
Økokrim siktet den tidligere direktøren i det statlige kullselskapet Store Norske, Robert Hermansen, for økonomisk utroskap i slutten av august.

I en rapport fra Pareto betegnes avtaler med tre underleverandører som ble inngått da Hermansen var direktør, som uforståelig dyre og langvarige. Ingen av avtalene ble lagt ut på anbud, verken da de ble inngått eller fornyet, ifølge NTB.

Ifølge TV 2 mottok Hermansen dessuten 1 million kroner fra LNS mens han fortsatt var direktør. LNS investerte også 2 millioner kroner i Hermansens private selskap Mineralutvikling, uten at LNS fikk aksjer for investeringen.

I 2004 ønsket Hermansen å kjøpe 49,9 prosent av aksjene i Store Norske for 100 millioner kroner, penger han skulle få låne av de tre underleverandørene.

Private relasjoner

Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1999 til 2008. Han fikk mye av æren for at selskapets drift ble lønnsom og da han ga seg i 1998 ble det reist en byste av ham i Longyearbyen.

Etter at TV 2 i en serie reportasjer tok for seg Hermansen og hans private relasjoner til flere underleverandører, har Hermansen trukket seg fra flere av sine offentlige styreverv, deriblant som styreleder i Troms Kraft, ifølge NTB.

Les også:

Siktet for økonomisk utroskap

Ber Økokrim etterforske Store Norske

Store Norske anmelder sin tidligere direktør

Personvernpolicy