Soldater har mistet jobben for dårlige holdninger

Soldater fra Telemark Bataljon under øvelse.  Bataljonssjef Lars Lervik bekrefter at flere soldater har mistet jobben i bataljonen på grunn av dårlige holdninger. Foto: Scanpix
Soldater fra Telemark Bataljon under øvelse. Bataljonssjef Lars Lervik bekrefter at flere soldater har mistet jobben i bataljonen på grunn av dårlige holdninger. Foto: Scanpix

Flere soldater har mistet jobben i Telemark bataljon på grunn av dårlige holdninger, bekrefter bataljonssjef Lars Lervik overfor VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vurderer alltid om soldatene er skikket til tjeneste i internasjonale operasjoner. Hvis vi finner folk som ikke er skikket til å dra ut, får de ikke reise. Det gjelder enten det er snakk om fysisk form, psykisk helse eller at de har holdninger som ikke er forenlige med oppdraget vi skal løse, sier Lervik til VG.

Lervik bekrefter at soldater er blitt nektet å reise til Afghanistan på grunn av dårlige holdninger.

– Ja, det har vi. Vi har løst enkeltpersoner fra kontraktene sine på grunn av holdningene de har vist.

– Krige bedre enn sex

I VG mandag ble en rekke uttalelser fra norske soldater i Telemark bataljon gjengitt. Uttalelsene var hentet fra det nye magasinet ALFA som lanseres senere denne uka, og bar preg av en råskap og forakt for menneskeliv som Forsvaret vil undersøke nærmere, og som fikk forsvarsministeren til å reagere med sjokk.

De norske soldatene kommer med uttalelser som «Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle» og «Hensikten er å drepe.»

Les også: Soldater: – Å være i kamp er bedre enn sex

– Sprayet dødninghoder på afghanske hus

I tillegg til disse uttalelsene har Mekanisert infanterikompani 4 i Telemark bataljon tatt i bruk dødninghodet som et uoffisielt avdelingsmerke. Ved siden av å ha sprayet emblemet på afghanske hus, bærer de emblemet på uniformen, de har laget T-skjorter med påskriften og dekorert kjøretøyer med det samme symbolet.

– Bekymringsfullt

Feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther, sa til VG mandag at han mener det har utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter med Forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljon.

Også bataljonssjefen sier han er bekymret for holdningene blant enkelte av soldatene i avdelingen sin.

Les også: Undersøker om norske soldater har drept unødig

– Hvis vi ikke gjør noe og lar dette skure, kan dette utvikle seg til en situasjon vi ikke ønsker. Holdninger gir seg gjerne uttrykk i handlinger. Og når du vet hva vi gjør i Afghanistan så er det veldig viktig at handlingene ikke blir feil, sier Lervik til VG Nett.

Bataljonsprest Peter Wilhelmsson leder en arbeidsgruppe som allerede før helgen skal presentere et utkast til nytt verdigrunnlag. (©NTB)

Personvernpolicy