Island er regnvasket og nesten askefritt

Gudni Úlfar Ingólfsson, Magdalena Jónsdóttir og barna Ingólfur Freyr ( 9) og Jona Gudlaug (8) gleder seg stort over at det tjukke vulkanaskelaget har forsvunnet fra gården deres etter at Eyafjallajøkull forurenset hele nabolaget i vår.  – Bakken var dekket av flere centimeter askestøv. Alt var svart, nå er det grønt og friskt igjen, jubler de. Foto: Nina Haabeth / SCANPIX.
Gudni Úlfar Ingólfsson, Magdalena Jónsdóttir og barna Ingólfur Freyr ( 9) og Jona Gudlaug (8) gleder seg stort over at det tjukke vulkanaskelaget har forsvunnet fra gården deres etter at Eyafjallajøkull forurenset hele nabolaget i vår. – Bakken var dekket av flere centimeter askestøv. Alt var svart, nå er det grønt og friskt igjen, jubler de. Foto: Nina Haabeth / SCANPIX.

Under vulkanutbruddet gikk dagene i svart for de islandske bøndene i skyggen av Eyafjallajøkull. De fryktet for både dyr og gårdsdrift. – Nå er alt grønt igjen, vi kan nesten ikke tro det, sier den islandske bonden Magdalena Jónsdottir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Gundi Úlfar Ingólfsson og Magdalena Jónsdottir driver en gård i Skógarfoss, i et av de områdene som ble sterkest berørt under vulkanutbruddet i vår.

Her gikk dager og netter i svart i flere mars- og apriluker. Det grisgrendte bondelandet kom plutselig på verdenskartet, og internasjonal presse og fjernsynsfolk strømmet til. Bønder ble filmobjekter der de spylte hus og redskaper rene for den klebrige svarte massen som falt ned fra himmelen. I begynnelsen spydde Eyafjallajøkull ut 700 tonn aske i sekundet. Det økte raskt til 140 millioner kubikkmeter.

Bare vulkanentusiastene gledet seg over synet av den ildsprutende Eyafjallajøkull. Men selv de grøsset – ville Katla følge med og endre levevilkår og klimaet over Europa?

– Da det sto på som verst, hadde vi mange mørke dager, ja. Når hjemmet ditt ikke lenger er det tryggeste stedet, og fremtidsutsiktene så usikre, er det vanskelig, forteller Jónsdottir.

Ekteparet måtte sende bort barna på 9 og 8 år til slektninger i ti dager, og få alle dyra innendørs for å beskytte dem mot giftig fluor fra asken. Selv ville de ikke forlate gården.

– Vi kunne jo ikke det. Vi har 100 kyr. 200 sauer og fire hester, forteller de.

Stor lettelse

At det flere centimeter tykke askelaget, som gikk fra støv til sand i regn og tilbake igjen til støv i vind, og som dekket alt, skulle forsvinne i løpet av sommeren, var mer enn noen sindig islending hadde våget å håpe på.

Konsekvensene av vulkanutbruddet har derfor vært langt mindre enn fryktet. Noen bønder mener dessuten at asken vil være god gjødsel for jorda. Men gresset i sommer har vært noe tynnere enn vanlig og det har vært mer kvann.

– Vi mistet kanskje noen få lam som følge av asken, og vi har måttet kjøpe noen baller med rent vinterfôr fordi gresset er noe støvete. Men det er ikke noe å snakke om, understreker Jónsdottir.

Norsksponset ferie

Hun vil heller ikke vektlegge alle de gangene de måtte vaske alt innvendig. Støvet var så fint at ingen ting kunne hindre det i å trenge inn i hus. Alt var dekket av støv. Det er over nå, de kan puste ut.

Takket være støtte fra Norges Bondelag fikk ekteparet en velfortjent ukesferie vekk fra gården i sommer.

Men det aller beste er kanskje at nå er de ikke lenger redde for et nytt og større vulkanutbrudd fra fryktede Katla, som ekspertene spår vil komme.

– Nei, nå har vi vært gjennom et mareritt. Vi vet nå at det bare er å holde ut de mørke dagene, sier de. Det har faktisk vært bra for oss denne erfaringen, den har gjort oss sterkere, sier de to.

Tull med evakuering

Den pensjonerte bonden Jón Tryggvason, som bor i Raudafell noen kilometer lenger sør, hadde opplevd vulkanutbrudd tidligere – og syntes det var noe tull å måtte evakuere, selv om han skjønner at myndighetene måtte gjøre det.

Han mener at oppmerksomheten rundt Eyafjallajøkulls utbrudd var overdimensjonert ute i Europa og kun skyldtes de landfaste flyene.

– Vulkaner kommer og går, det er ikke stort å skrive om. Nei, flommen i Pakistan, dét er katastrofe det, sier han.

Han mener likevel at man ennå ikke helt vet alle konsekvensene av vulkanutbruddet.

– Jeg er litt bekymret for naboene som har mange kyr og sauer. Gresset er infisert av fluor som følge av askestøv. Det er giftig, og kan få noe å si for dyras helse på sikt, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy