Nordens største boligoptimister

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Eiendomsmeglerne i Norge har større tro på prisoppgang enn kollegene i nabolandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det flere meglere som forventer en oppgang i eneboligprisene enn i de øvrige nordiske landene.

Det viser det nye nordisk prosjektet Nordic Housing Insight, som skal gi informasjon fra eiendomsmeglere om boligmarkedene til alle aktører i boligmarkedet i de ulike landene.

- De norske eiendomsmeglerne tror på en liten oppgang i eneboligprisene i september til og med november. Om enn ikke like stor andel, så har de finske eiendomsmeglerne også positive forventninger til eneboligmarkedet, sier administrerende direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Størst pessimister på Island
Svenske eiendomsmeglere har størst tro på uendrede eller litt lavere eneboligpriser. I det spesielle boligmarkedet på Island er det flere meglere enn i de andre landene som forventer at eneboligprisene vil synke i perioden september til og med november 2010.

- Nordic Housing Insight vil gi mange svar om vårt eget marked, men det vil også gi svært nyttig informasjon om boligmarkedene hos våre nordiske naboer. Selv om vi er nære hverandre geografisk, vet vi likevel ganske lite om hverandres boligmarkeder. Hvilke likheter som finnes og hvor er vi mest ulike vil vi få svar på i Nordic Housing Insight, sier Tveter:

Kjøper først i Norge og Sverige
På spørsmålet om hva som nå er det vanligste ved formidling av eneboliger, selge eller kjøpe først, er det tydelige forskjeller i mønsteret for hvordan markedene opptrer.

- I Sverige og Norge er det vanligst å kjøpe først og selge etterpå. I Finland, Danmark og på Island skjer det sjelden. Der er det vanligste mønsteret å selge først og kjøpe etterpå, sier Tveter.

I Finland, i Danmark og på Island er det en relativt klar trend å selge først, ifølge undersøkelsen.

- Nå er trenden motsatt i Sverige og Norge. I Norge får de som kan få mellomfinansiering dette, og da kan man kjøpe først og selge etterpå, men det er ikke lenge siden vi også var der at man solgte først og kjøpe etterpå, sier Tveter.

Les også:

Rekkehus gikk 50 prosent over antydning

- Sjeldent attraktivt å binde renten nå

Slik får du lån til over pipen

Personvernpolicy