Vurderer genlaks

Amerikanske myndigheter vurderer for første gang å tillate salget av genmodifisert laks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om godkjenningen går gjennom mener enkelte det vil kunne åpne døren for flere genmodifiserte dyr på amerikanske middagstallerkener.

Den amerikanske etaten Food and Drug Administration skal avholde en høring 19-20 september for å vurdere et forslag fra selskapet «AquaBounty Technologies», som ønsker å produsere og selge en ny atlanterhavslaks med et veksthormon som lar den vokse fortere.

Fiskeoppdrett

Selskapet sier den genetiske endringen lar fisken vokse til markedsstørrelse dobbelt så fort som vanlig laks, men at den nye fisken AquAdvantage på alle andre vis er «identisk med annen atlanterhavslaks».

Den nye laksetypen kan gjøre det lettere å møte den økende etterspørselen etter fisk og redusere presset mot ville fiskestammer, hevder selskapet. Det sier videre at man kan unngå forurensing, sykdom og andre problemer som assosieres med fiskeoppdrett i saltvann ved å ale laksen opp ved anlegg på innlandet.

- Fordelen ved denne teknologien er at fordi fisken vokser mer effektivt kan den vokse raskere og nærmere områder der folk bor, sier direktør Ron Stotish.

- Sikre mat

Stotish sier selskapet håper å selge sine lakseegg i USA, Canada og andre steder, og argumenterer med at man trenger den nye teknologien til en global befolkning som raskt er i ferd med å redusere fiskebestander og andre matkilder.

- Jeg tror denne teknologien kan være til stor hjelp for å garantere en sikker og bærekraftig tilgang på mat, sier han til AFP.

Men miljø- og matsikkerhetsgrupper har kommet med sterke protester, og sier planen ikke bare vil kunne true villaksen, men også åpne døren for andre typer genetisk modifiserte dyreprodukter som kan utgjøre en trussel mot miljøet eller folks helse.

Dersom laksen godkjennes vil det bli det første genmodifiserte dyret amerikanske myndigheter godkjenner for menneskelig konsum.

Personvernpolicy