Han vil tøyle oljefondet

Riksrevisor Jørgen Kosmo (foto: Scanpix)
Riksrevisor Jørgen Kosmo (foto: Scanpix)

Skal ikke være fritt frem for bonusutbetalinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrevisor Jørgen Kosmo mener de samme bonusreglene må gjelde for ansatte hos oljefondsjef Yngve Slyngstad og folketrygdfondsjef Olaug Svarva som i resten av finansbransjen, skriver Dagens Næringsliv.

Det går frem av Riksrevisjonens uttalelse i høringsrunden om nye regler for godtgjørelse i finanssektoren.

Selv i kriseåret 2008, hvor oljefondet tapte 633 milliarder kroner, fikk eksterne forvaltere nesten en halv milliard kroner i bonus.

Ansatte i oljefondet har enkelte år tjent over ti millioner kroner.

EU-reglene stiller kravTradisjonelt sett legger norske myndigheter stor vekt på å ha like regler for finanssektoren og finansmarkedene.

Men Norges Bank og Folketrygdfondet, som forvalter statens to pensjonsfond, er likevel ikke omfattet av den nye forskriften, påpeker Riksrevisjonen.

Forskriften skal gjennomføre nye EØS-regler om godtgjørelse i finanssektoren. De nye EU-reglene stiller ikke krav om tilsvarende nasjonal regulering av sentralbanker og statlige fond.

«Uheldig forskjellsbehandling»
De nye reglene kommer i kjølvannet av finanskrisen. Hensikten er å motvirke ordninger som fremmer kortsiktig profitt og langsiktig høy risiko.

Oljefondet - som forvaltes av Norges Bank - er verdens nest største fond - og betalte ifjor 1,4 milliarder kroner i bonus til sine eksterne forvaltere.

Les også:

Statens ukjente lønnsdronning

Oljefondet nærmer seg 3.000 mrd

Håper dette betyr slutten for risiko-belønninger

Tjener fett i oljefondet

Personvernpolicy