Nordmenn på stigende renterus

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Nå forventer flere at rentene skal falle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningsundersøkelsen

Perduco utfører på oppdrag fra Norges Bank kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger. Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Bank retter pengepolitikken inn mot et mål om lav og stabil inflasjon. Forventninger til den fremtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene.

Økonomer innenfor finansnæringen og akademia, samt representanter for partene i sentrale arbeidslivsorganisasjoner blir intervjuet på web, det samme gjelder lederne i næringslivet. Husholdningene er derimot intervjuet via telefon.

Forventningsundersøkelsen er hittil gjennomført 33 ganger, og ble første gang gjennomført i februar 2002. Perduco har publisert undersøkelsen fra og med 1.kvartal 2009. Undersøkelsen er tidligere gjennomført av TNS Gallup.

Kilde: Perduco

KALKULATORER:

Fremtidskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg.

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Rentene er historisk lave - og Ola og Kari Normann tror perioden med behagelige renteutgifter skal vare en stund til.

Andelen av husholdningene som forventer en økning i rentene de neste 12 månedene gikk ned fra 63,7 prosent til 56,8 prosent i tredje kvartal 2010.

Det viser Norges banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.

Samtidig økte andelen som forventer at renten skal falle fra 3,8 prosent til 4,7 prosent.

Andelen som forventer at renten skal forbli uendret gikk opp fra 27,4 prosent til 34,3 prosent.

- Rikere enn noen gang
De fleste analytikermiljøene er skjønt enige om at rentene skal være lave en god stund til, men få tror de skal snu ned igjen med det første.

Statistisk sentralbyrå mener i sine siste prognoser at utlånsrenten kun vi ligge 0,2 prosentpoeng høyere neste år enn i år.

- Folk er gjennomgående rikere enn de har vært noen gang, slo SSB-forsker Torbjørn Eika fast overfor DN.no.

Les sakene:
Du får mer å rutte med enn noensinne
- Unormalt lav rente til 2013

- Lav rente lenge
Norges bank signaliserer også at det blir en stund til renten skrus opp.

- Vår siste renteprognose tilsier at renten vil bli liggende lav lenge, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem under en tale han holdt på BI idag.

Gjedrem konstaterer likevel at markedsaktørene tror det skal ta enda lengre tid før renten kommer opp til et mer normalt nivå.

- Høsten 2012 venter vi en rente opp mot 3,5 prosent, mens markedsaktørene venter en rente på 2,75 prosent. Dette er et stort avvik, men ikke historisk høyt. Vår renteprognose ser ut til å ha størst virkning på renten i markedet det nærmeste året. Avviket er større litt lenger ut i tid. Avvik kan tyde på at sentralbanken og markedsaktørene tidvis har ulike syn på utviklingen i norsk økonomi, sier Gjedrem.

Pengemarkedsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre. Boliglånsrenten settes ut fra pengemarkedsrenten pluss et risikopåslag. Beste nominelle lånerente ligger nå på rundt 3,1-3,2 prosent.

Tror på fetere lønn
Forventet lønnsvekst i løpet av det neste året blant husholdningene steg fra 2,1 prosent i andre kvartal til 2,5 prosent i tredje kvartal 2010.

Husholdningene venter at prisene skal stige med 2,9 prosent i løpet av det neste året. Dette er uendret fra forrige kvartal.

Les også:
Nå ansetter de igjen - krev fetere lønn!

Personvernpolicy